Zware naschokken treffen Chili

De aarde beefde weer en gebouwen zwiepten, net toen de miljardair Sebastian Piñera het presidentschap van Chili op zich nam.

Een serie krachtige naschokken heeft gisteren in Chili aanzienlijke schade veroorzaakt in de stad Rancagua, dichtbij het epicentrum. De net beëdigde president Sebastian Piñera maakte dat bekend, kort nadat hij was beëdigd in de kustplaats Valparaiso. Latijns-Amerikaanse presidenten en andere genodigden keken nerveus naar de plafonds en zwaaiende lampen.

Er waren gisteravond laat nog geen meldingen over slachtoffers. Er werd een tsunami-alarm uitgevaardigd, maar dat kon enkele uren na de schokken weer worden ingetrokken. De naschokken, waarvan de zwaarste een kracht van 6,9 op de schaal van Richter had, volgden op de uiterst zware aardbeving van eind februari, met een kracht van 8,8 op de schaal van Richter. Daarbij vielen enkele honderden slachtoffers.

De aardbeving eind februari zet een dikke streep door Piñera’s verkiezingsbeloftes. De conservatief zei tijdens zijn campagne dat hij zijn land een economische groei van zes procent zou bezorgen. Ook zou hij 1 miljoen nieuwe banen creëren.

„Het is tijd om aan de slag te gaan”, zei de Piñera gisteren nadat hij beëdigd was. Hij maakte bekend dat hij zijn minister van binnenlandse zaken heeft belast met het toezicht op de rampenbestrijdingsdienst Onemi, die onder zware kritiek staat voor de manier waarop ze heeft gereageerd op de aardbeving en de daaropvolgende verwoestend vloedgolven vorige maand.

Die beving heeft weinig schade toegebracht aan de mijnen in het land, ’s werelds grootste koperproducent. Volgens staatsmijnbedrijf Codelco hebben ook de naschokken gisteren geen schade in de mijnen veroorzaakt. Maar de beving in februari heeft andere industrieën, waaronder de wijnbouw en de visserij, wel zwaar getroffen. Volgens sommige analisten zal de schade de economische groei met 0,5 tot 2 procent afremmen. Om de financiering van de wederopbouw rond te krijgen, zal president Piñera vermoedelijk staatsobligaties uitschrijven. Dat Piñera een zakenman is, vinden veel Chilenen een geruststellend idee.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden