Zware kritiek op Ploumen in zaak 'Marcouch'

PvdA-voorzitster Lilianne Ploumen heeft vorig jaar de hand proberen te lichten met reglementen teneinde de favoriete kandidaat van haarzelf, Ahmed Marcouch, tot enige lijsttrekkerkandidaat in Amsterdam Nieuw-West benoemd te krijgen.

Vincent Dekker

Dat wordt duidelijk uit een rapportage door de voormalige PvdA-wethouder in Amsterdam Walter Etty en oud-raadslid Anne Graumans. De twee PvdA-ers hebben op verzoek van het vorige bestuur van afdeling Nieuw-West onderzocht of de verkiezing van een lijsttrekker vorig jaar goed is verlopen. Die verkiezing, op 7 december, werd verrassend gewonnen door de tegenkandidaat van Marcouch, Achmed Baâdoud. Sindsdien bleven er geruchten gaan, ook de afgelopen week nog in een groot landelijk ochtendblad, dat Baâdoud en zijn aanhang 'vuil spel' zouden hebben gespeeld door onder meer op de verkiezingsavond kiezers te intimideren.

Daarvan was volgens Etty geen sprake. Integendeel. In zijn rapport komt Baâdoud er juist positief uit, terwijl het kamp van Marcouch diverse ernstige feiten wordt verweten. Zo is een adviescommissie en de top van het toenmalig afdelingsbestuur tot het uiterste gegaan om te voorkomen dat de afdelingsvergadering naast Marcouch nog op een ander kandidaat voor het lijsttrekkerschap zou kunnen stemmen. Een meerderheid van het Nieuw-Westbestuur (8 van de 12 leden) bleef echter vasthouden aan de eis dat er voor de afdelingsleden iets te kiezen moest zijn en wilde Baâdoud zelfs boven Marcouch op de kandidatenlijst.

Begin november werd duidelijk dat de standpunten niet te verenigen zouden zijn en werd PvdA-partijvoorzitster Ploumen er als 'bemiddelaar' bij gehaald. In plaats van te bemiddelen, bleek Ploumen al snel de kant van Marcouch te kiezen. Ze had ook kort daarvoor nog openlijk in de media haar steun voor Marcouch uitgesproken.

De argumenten die Ploumen aandroeg mochten niet baten: de meerderheid van het afdelingsbestuur bleef een keuzemogelijkheid eisen voor de afdelingsleden en hield vast aan Baâdoud. De suggestie dat de acht zich zo tegen de reglementen van de partij zouden bezondigen, moest Ploumen zelf even later weer intrekken. Daarop dreigden drie bestuursleden: voorzitter Aartsen, penningmeester Knol en tweede secretaris Onstein, met opstappen. De drie zijn net als Marcouch afkomstig uit Slotervaart. Voor Ploumen was dat reden om te zeggen dat er een bestuurscrisis dreigde waardoor zij de zeggenschap in deze kwestie uit handen van het bestuur zou kunnen nemen. Ook dat bleek geen juist argument, en opnieuw hield de meerderheid van het bestuur voet bij stuk. De tussenkomst van Ploumen was niet succesvol, concludeert Etty in zijn rapport: 'Tegenstellingen zijn dat weekend verdiept en verscherpt.'

Uiteindelijk heeft bemiddeling door de Amsterdamse lijsttrekker Asscher wel tot een compromis geleid: Marcouch op één en Baâdoud op twee van de kandidatenlijst. Baâdoud won vervolgens de verkiezing.

De handelwijze van het Marcouch-kamp inclusief Ploumen komt erop neer dat sommige PvdA-leden het recht werd ontzegd zich verkiesbaar te stellen, terwijl alle PvdA-leden in Nieuw-West het recht dreigde te worden ontzegd op een kandidaat van hun keuze te stemmen.

Voortaan moet er binnen de hele PvdA voor een lijsttrekker altijd een ledenraadpleging komen, concluderen Etty en Graumans in hun rapport.

Update:

In Het Parool van vanmiddag laat Ploumen weten dat ze achteraf gezien beter een collega als bemiddelaar had kunnen sturen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden