Zware jongens in het American Football

(Trouw)

Zondagavond begint de Super Bowl 44 in Arlington, Texas. Sportief Amerika is die dag een beetje gek. Meer dan de helft van de Amerikanen kijkt op enig moment naar die wedstrijd en tv-reclametijd is weer duurder dan ooit. Alles gaat in de overtreffende trap, niets is normaal en aan het eind wint er een ploeg. Of de Steelers, of de Packers.

Een week voor die beroemde eendaagse eruptie van ’alles is beter in de States’ kwamen televisieorganisatie HBO en de New York Times met een opmerkelijke rapportage. In het kort kwam die hier op neer: bij Super Bowl 1, in 1967, was er in de NFL één speler die meer woog dan 300 lbs, wat staat voor 136 kilo.

Vandaag de dag spelen er 532 American Footballers met een gewicht hoger dan 300 lbs. Wetenschappers hebben zich al jaren over dit verschijnsel gebogen. De meeste bevindingen zijn opgeborgen in de onderste bureauladen van NFL-mensen.

Nu echter wordt duidelijk dat veel van die mastodonten een beroerd leven hebben gehad na hun actieve sportcarrière. Drie vroege sterfgevallen zijn bekend en een groot aantal van die spier- en vetbonken loopt rond met hart- en/of ademhalingsproblemen. Bijna al die grote mannen krijgt last van suikerziekte en velen verdwijnen in een asociale leefomgeving, waar obsessief eten en drinken nog een uitweg lijkt.

Om maar zo sterk en massaal mogelijk te worden en daardoor hun rol zo goed mogelijk te kunnen vervullen (het afstoppen, op basis van pure kracht van de tegenstander) is een soort speler ontstaan dat getypeerd kan worden als: machtig, krachtig, zwaar, nauwelijks mobiel, vet en bruikbaar.

Het zijn vooral de linemen, de jongens die de grondgevechten rond de quarterback moeten leveren, die uitpuilen. Veel van hen wegen 150 kilo of meer, hebben een last te dragen van 50 kilo vet en zijn hun gewicht in goud waard.

Vanaf 1980 begon de tendens dat de linemen zwaar en sterk moesten zijn. Was de Chicago Bears-speler William Perry toen met 325 lbs. een bezienswaardigheid (men noemde hem: The Fridge, de ijskast), nu spelen er tientallen mannen in de NFL die ruim boven dat gewicht zitten.

De HBO-reportage toonde ex-spelers die tot 500 lbs. (= 226 kilo) waren ’gegroeid’ en die nauwelijks nog konden lopen. Na hun speeldagen konden ze de weg terug niet vinden en bleven eten omdat zulks hun tweede natuur was geworden.

Er werden beelden getoond van een ex-topspeler die zes uur per dag intensief moest trainen om zijn gewicht omlaag te krijgen. Hij werd een mastodont van bijna 185 kilo. Hoe? Door spierversterkende middelen te nemen (vreemd genoeg test de NFL niet op groeihormonen!) en onwaarschijnlijk veel te eten.

Een van de door HBO geïnterviewde spelers, Frank Warren van de New Orleans Saints, overleed vijf dagen na de tv-opnames: hartaanval. Hij werd 210 kilo zwaar en raakte dat gewicht nooit meer kwijt. Hij leed aan slapeloosheid, maar daar kwam suikerziekte bij en een gigahoge bloeddruk. Hij at letterlijk zijn spelerspensioen weg en werd een outcast.

DeNY Times geeft het fraai aan. In Super Bowl 1 hadden de Packers via hun linesmen een gemiddeld gewicht van 245 lbs. In Super Bowl 44 is dat opgelopen tot 320 lbs., een gemiddelde toename van bijna veertig kilo. De waarschuwingen van HBO en de NY Times zijn duidelijk: groot, sterk, vet en traag zijn een directe bedreiging voor de levens van de betrokkenen.

De NFL heeft nog niet officieel gereageerd op de verontrustende cijfers. Eerst wil men een feestje in Arlington goed afwerken. Met grote, sterke, opgepompte, kwetsbare wezens die ooit op atleten leken. Van het kijkerspubliek aanstaande zondag wordt aangenomen dat 25 procent van hen ’veel te zwaar’ is. Dat betekent meer dan 30 miljoen kijkers die naar hun evenbeeld op een footballveld zitten te kijken.

En tijdens dat kijken lekker zitten te eten.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden