Zware gevechten om 'sleutelstad' Sirte

Libisch overgangsbewind: Na val verkiezingen voorbereiden

Troepen van het overgangsbewind in Libië zijn gisteren een offensief begonnen om het verzet van Kadafi-getrouwen in de stad Sirte te breken. Vanuit het westen, zuiden en oosten werd de aanval op de kuststad ingezet om de aanhangers van het oude regime tot overgave te dwingen. De strijd concentreerde zich rondom het conferentiecentrum Ouagadougou, een reusachtig congresgebouw dat de leider voor internationale conferenties liet bouwen. Kadafi-aanhangers hadden zich daar verschanst zodat ze de wijken rondom in de gaten konden houden, maar uiteindelijk hielden ze geen stand.

De twee partijen bestookten elkaar met mortieren, raketten en tankgeschut. Sluipschutters van de Kadafi- troepen namen oprukkende strijders van het overgangsbewind onder vuur. Strijders die vanuit het westen waren binnengedrongen, rukten snel op tot in het stadscentrum. Onderweg stuitten zij op fel verzet van zo'n achthonderd Kadafi-loyalisten.

"Wij openden de aanval om zes uur vanmorgen", zei Altaib Aleroebi, aanvoerder van de troepen uit het westen tegen persbureau AP. Hij beschreef hoe de eerste groep de buitenwijken van Sirte bereikten, en vervolgens onder vuur werden genomen door sluipschutters van Kadafi. "Veel van onze soldaten raakten gewond", aldus Aleroebi. Artsen in een veldhospitaal aan de rand van Sirte meldden eerder twaalf doden en bijna tweehonderd gewonden onder de revolutionaire strijders. Velen waren getroffen door kogels van sluipschutters.

Sirte is de belangrijkste stad die nog in handen is van troepen van Moammar Kadafi. De verdreven leider komt er zelf vandaan. Zijn aanhangers houden nog stand in Bani Walid en andere plekken in het zuiden van Libië, maar Sirte is cruciaal in strategisch opzicht. De stad ligt in het midden van de kustvlakte waar de meerderheid van de Libische bevolking woont, en blokkeert de begaanbare wegen tussen het oosten en het westen van het land. De leiders van de interim-regering in Tripoli zeggen dat ze met de voorbereiding van verkiezingen kunnen beginnen als Sirte gevallen is.

Het beleg van de stad duurt al drie weken. De afgelopen dagen zijn 20.000 bewoners de stad ontvlucht, uit angst voor het geweld, maar ook omdat er geen voedsel en benzine meer te krijgen is. Velen bivakkeren in tentjes in de woestijn rondom de stad.

Gezant Ian Martin van de Verenigde Naties deed gisteren een beroep op alle partijen de mensenrechten te eerbiedigen. Verdachten van oorlogsmisdaden moeten opgepakt en berecht worden, meent Martin. "Dat legt de basis voor nationale verzoening en de toekomstige eenheid van het Libische volk", stelt hij.

Kadafi, die nog steeds spoorloos is, riep donderdag zijn landgenoten op om de straat op te gaan en tegen de overgangsregering in verzet te komen. De geluidsopname werd verspreid door de Syrische televisiezender Al-Rai, Kadafi's tegenwoordige spreekbuis.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden