Zware eisen in 'diplomatieke' cokesmokkel

HAARLEM - Het verstoppen van cocaïne in diplomatieke posttassen uit Suriname mag niet als simpele drugssmokkel worden afgedaan. Het heeft de verhouding Nederland-Suriname ernstig geschaad.

Van onze verslaggever

Officier H. Beune eiste daarom gisteren tegen drie verdachten zware straffen. Organisator Ruben R. (34) en informant en beoogd transporteur Jayant R. (28) moeten wat haar betreft zes jaar zitten. Tegen voorbereider Yoessoef O. (25) werd acht jaar geëist, omdat hij de afgelopen zeven jaar al twee keer wegens drugsdelicten is veroordeeld.

De vierde man, de 37-jarige 'Jantje' K, die de contacten legde met Suriname, kreeg zo'n angst dat hij zijn cel verkoos boven zijn verdediging in de rechtszaal. Zijn broer zou hem vanuit diens Surinaamse cel in zijn greep hebben.

De officier wees erop dat de vondst op 1 maart 2000 een schok teweegbracht. Een tas met 'diplomatieke post' erop viel op Schiphol van een karretje en werd opengereten door een wiel. Een speurhond vond een tweede tas. In totaal werd bijna negen kilo cocaïnegevonden. Beune: ,,De ambassadeur is nota bene op het matje geroepen door de minister van buitenlandse zaken. De ambassade was verdacht en nog lang lag er een smet op.''

Rechter W. Robert geloofde niets van de bewering van de verdachten dat ze waren afgehaakt voor het avontuur plaatsvond. De vingerafdrukken op de posttassen wezen naar Radjen K. die in Suriname vastzit voor dezelfde zaak. Dat leidde naar zijn broer Jantje K. Daarna verscheen Jayant K. ten tonele, die koerier was voor een bedrijf dat diplomatieke post van Schiphol afhaalt. Rond hem verzamelde zich de rest.

De eerste schakel, bleek uit één van de talloze gsm-gesprekken die justitie opving, was snel gevonden. Een voormalige ambtenaar in Suriname, Henri W., wist aan diplomatieke posttassen te komen, waarna niets de missie meer in de weg leek te staan.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden