'Zware delegatie naar Sotsji vanwege Greenpeace-zaak'
Nederland heeft Rusland beloofd om koning Willem-Alexander, koningin Máxima en premier Rutte naar de Olympische Spelen in Sotsji te sturen om de Russen gunstig te stemmen om twee Nederlandse Greenpeace-activisten vrij te laten die in Rusland gevangen zaten. Dat meldt NRC Handelsblad vandaag op basis van bronnen die niet bij naam genoemd willen worden.
Al dit najaar, op 21 oktober, zou er telefonisch contact geweest zijn tussen Rutte en president Poetin, waarin Rutte aankondigde dat hijzelf, koning Willem-Alexander en koningin Máxima naar Sotsji af zouden reizen. Juist in die periode werd van verschillende regeringsvertegenwoordigers bekend dat ze vanwege de mensenrechtensituatie in Sotsji de Spelen zouden boycotten. De Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) ontkent dat het gesprek heeft plaatsgevonden.
Minister Timmermans van Buitenlandse Zaken heeft even later, toen hij in november met koning Willem-Alexander en koningin Máxima in Rusland was voor de afsluiting van het Nederland-Ruslandjaar, bevestigd dat de koning en de koningin met premier Rutte naar Sotsji zouden afreizen. Op 20 november kregen de Greenpeace-activisten, die werden vastgehouden na een actie bij een Russisch olieplatform, te horen dat ze op borgtocht werden vrijgelaten. Van een directe ruil is overigens geen sprake geweest, volgens NRC.
Kwetsbaar
Het CDA wil opheldering van Rutte. Tweede Kamerlid Hanke Bruins Slot vandaag: 'Het CDA is zeer verbaasd over dit bericht. We willen graag opheldering van de minister-president of er inderdaad sprake is van een geheime deal, en of er in internationaal verband nog meer toegezegd is.'
Rutte ontkende gisteren in Buitenhof nog dat er een afspraak was met Rusland over de Spelen-delegatie en de vrijlating van de Greenpeace-activisten. 'Dat zou heel kwetsbaar zijn', zei de premier. De RVD wijst er in NRC wel op dat Nederland al vroeg heeft laten weten tegen een boycot van de Spelen te zijn.
Na de bekendmaking van de samenstelling van de delegatie vrijdag kwam er van verschillende kanten kritiek op de beslissing. VVD-prominent en eurocommissaris Kroes noemde de Nederlandse vertegenwoordiging dit weekend te zwaar, en ook oud-Kamervoorzitter Frans Weisglas (VVD) en PvdA-fractieleider Samsom uitten kritiek.