'Zware cannabis gaat als harddrug de zwarte markt op'

©THINKSTOCK Beeld
©THINKSTOCK

Door van sterke wiet en hasj een harddrug te maken, gaan deze middelen de zwarte markt op. Criminaliteit rond cannabis neemt dan toe. Ook zal de gebruiker dan zijn toevlucht nemen tot andere drugs.

Redactie

Daarvoor waarschuwt de Engelse hoogleraar psychiatrie en neurofarmacologie David Nutt vandaag tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer over het Nederlandse drugsbeleid.

De commissie-Garretsen adviseerde het kabinet om sterke cannabis niet meer te gedogen in coffeeshops. Dan gaat het om cannabis waarin meer dan 15 procent van de werkzame stof THC zit. Als dit een harddrug wordt gaan de straffen omhoog en mogen coffeeshops het niet meer verkopen.

Willekeurig

Nutt noemde deze grens willekeurig. 'Bier zou dan legaal zijn, maar wijn niet' zo trok hij de vergelijking met alcohol. Deze willekeur zou het vertrouwen van het publiek in drugswetgeving kunnen ondermijnen. Een vertegenwoordiger van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) stelde dat het THC-gehalte in een laboratorium niet moeilijk is vast te stellen, maar dat er geen kant-en-klare tests op de markt zijn.

Net als andere betrokkenen die spraken op de hoorzitting brak Nutt een lans voor legalisering van de productie van cannabis. Nu mogen coffeeshops softdrugs verkopen, maar kopen ze hun waar in bij criminelen.

Nu ligt het THC-gehalte van nederwiet, dat goed is voor bijna driekwart van de verkoop, tussen de 15 en 18 procent. De risico's op verslaving en psychotische stoornissen wordt dan te hoog, vindt de commissie. De bedoeling is dat het gehalte weer teruggaat naar gemiddeld 11 tot 12 procent.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden