Zware aardbeving voedt de woede in Groningen

Al 210 schademeldingen na nachtelijke beving bij Middelstum

Zeker 210 inwoners van het Groninger aardbevingsgebied hebben tot gisteren eind van de middag bij de Nam gemeld met schade aan hun woning, veroorzaakt door de aardbeving in de nacht van dinsdag op woensdag.

Het was, met een kracht van 2,9 op de schaal van Richter, de op één na zwaarste beving dit jaar. Het epicentrum lag in Middelstum, zo'n 15 kilometer ten noorden van de stad Groningen. De beving was ook daar te voelen.

Alleen al dit jaar zijn er vier aardbevingen geweest die zwaarder waren dan 2,5 op de schaal van Richter. Op 30 september was er een van 2,8 die duidelijk te voelen was in de hele binnenstad. De gemeente Groningen maakte gisteren bekend dat ze, mocht blijken dat de risico's voor de stad groter worden, zal eisen dat de gaswinning wordt teruggeschroefd.

Daniëlla Blanken in Middelstum, het epicentrum van de recente beving, doet mee aan 'De Stille Beving', een project van documentairemaker Piet Hein van der Hoek in samenwerking met RTV Noord, de NOS en Nieuwsuur. Haar woning, evenals een woning in Bedum, hangt vol camera's om de impact van de bevingen in beeld te brengen. De nieuwste beelden laten bar weinig zien. Alleen wie heel goed kijkt en niet knippert met de ogen, ziet heel subtiel de lamp bewegen. En dat terwijl het halve dorp recht overeind in bed zat. "Heel frustrerend. Ik denk dat het komt doordat het maar een heel korte beving was, veel korter dan anders. Overigens zijn er wel beelden waarbij de twee knallen zijn te horen."

Blanken schrok wakker. "Overal in de straat ging het licht aan. In de zomer staat binnen enkele seconden iedereen buiten. Nu is het daar te koud voor, maar we zoeken elkaar wel op. Ook midden in de nacht."

Als de schrik is weggeëbd, vertelt Blanken, die ook secretaris is van de Groninger Bodembeweging, komt de boosheid. Bij iedereen, getuige de reacties op sociale media. Blanken werd woedend om een tweet van de Nam met de boodschap: "Vervelend, weer een beving, wie schade heeft moet die vooral melden". In haar keuken is de scheur die er al zat groter geworden. "Maar die schade is niet het enige. Ik heb potverdorie maar één uur slaap gehad. En overdag moet je gewoon weer aan het werk."

De schaal van Richter moet de prullenbak in, is haar oordeel. "Op de overzichtjes stelt 2,9 niets voor. Maar omdat de bevingen heel ondiep zitten, voelt die sterkte wel heel heftig aan." Duidelijke beelden waren welkom geweest, een kans om eindelijk eens serieus genomen te worden. "Maar de camera's zijn net een week geleden geïnstalleerd en blijven twee jaar hangen. Dus hoe wrang ook: de herkansing komt nog wel."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden