Zware aanslag op stadhuis van Bordeaux

BORDEAUX (Reuter, AP, DPA) - Een bomexplosie heeft zaterdagavond laat in het centrum van de Franse stad Bordeaux grote schade aangericht aan het historische stadhuis. De Franse premier Alain Juppé, die tevens burgemeester van de stad is, was daar net enkele uren eerder vertrokken naar Parijs na overleg met zijn stadsbestuur.

Gisterochtend keerde Juppé spoorslags terug naar Bordeaux om daar samen met loco-burgemeester Patrice Davost de toestand in ogenschouw te nemen. Juppé sprak van een laffe, terroristische daad, maar benadrukte dat hij zich niet zal laten intimideren. De premier zal vandaag in Parijs met minister van binnenlandse zaken Jean-Louis Debré en minister van justitie Jacques Toubon overleg voeren over de aanslag.

Niemand heeft tot nu de toe de aanslag opgeëist, die overigens geen slachtoffers maakte. Ooggetuigen hebben verklaard dat ze kort na de ontploffing een man hebben zien wegrennen.

De explosie is vermoedelijk veroorzaakt door een kneedbom of een dynamietlading. Het explosief was tegen de achtergevel geplaatst, vlak bij de ruimte waar de door Juppé bezochte bijeenkomst was. Het gebruikte materiaal zou een aanwijzing kunnen zijn dat het niet gaat om een aanslag door de Baskische afscheidingsbeweging Eta, via haar Franse vleugel Iparretarrak, maar door Corsicaanse separatisten. De Eta, die ook in het gebied rondom Bordeaux actief is, gebruikt bij haar terreuraanslagen meestal bommen die van gasflessen zijn gemaakt.

Tegen die 'Corsicaanse' connectie pleit echter dat de nationalisten weliswaar een rigoureus gewelddadige campagne voor onafhankelijkheid van het eiland in de Middellandse zee voeren, maar in het algemeen hun acties tot Corsica zelf beperken. Maar wellicht was de aanwezigheid van premier Juppé in Bordeaux aanleiding voor de militante tak van het FLNC, het Corsicaanse nationale bevrijdingsfront, om zijn operatieterrein te verleggen.

Het monumentale stadhuis, het historische Paleis Rohan, dateert uit 1800. Drie salons op de begane grond en de ontvangsthal zijn door de explosie beschadigd. Tot op de derde etage sneuvelden ruiten. Meubels, schilderijen en gordijnen liepen schade op. Ook het kantoor van Juppé liep schade op, evenals gebouwen in de omgeving.

De afgelopen maanden is Bordeaux tweemaal het doelwit geweest van bomaanslagen. De eerste aanslag, in juni, trof een belastingkantoor. In september was een transformatorhuisje van de staatsenergiemaatschappij EDF het doelwit. In deze gevallen vermoedt de politie wel dat de Iparretarrak achter de aanslagen zit.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden