'Zwangerschapsverlof mag ook hier de carrière niet beïnvloeden'

Interview | Nederland zakt twee plekken op ranglijst gelijkheid tussen vrouw en man

LISETTE VAN DE BURGWAL

Als het gaat om gelijkheid tussen vrouw en man, haalt Nederland al jaren niet meer de toptien. Zelfs landen als de Filippijnen en Nicaragua halen ons in. Dit blijkt uit een rapport over man-vrouwgelijkheid dat het World Economic Forum gisteren uitbracht. Nederland is twee plekken gezakt ten opzichte van vorig jaar en staat nu op 13.

Yasmina Bekhouche, projectmanager van het Zwitserse onderzoek, vertelt vanuit Genève waar dit aan ligt.

Wat is het fundamentele verschil met Scandinavische landen die steevast in de topvijf staan?

"Nederland scoort lager op economische participatie. In Nederland zie je minder vrouwen in economische en politieke topfuncties dan in bijvoorbeeld IJsland. Nog nooit heeft een vrouw het land geleid, wat wel het geval is in Nicaragua. Het enige toptienland dat ook nooit een vrouw aan het hoofd van de regering heeft gehad, is Zweden. Maar daar zijn er weer meer vrouwelijke ministers. Nederland doet het niet slecht op de 22de plek wat betreft politieke gelijkheid, maar andere landen doen het beter."

Opvallend is dat Nederlandse vrouwen volgens een enquête onder managers 31 procent minder verdienen voor vergelijkbaar werk. Hier staan we op 44, Thailand op 13.

"Managers gaven aan dat vrouwen 69 procent verdienen van het inkomen van een man. In Nederland werkt bovendien 61 procent van de vrouwen slechts in deeltijd. In Scandinavische landen is dit 18 tot 30 procent."

Nederland staat op 93 als het gaat om gelijkheid in gezondheid. Lager dan Honduras...

"In deze categorie is gemeten hoeveel jaar vrouwen en mannen in goede gezondheid leven. In veel Oost-Europese landen zijn veel mannen alcoholist. Nederland scoort ook lager dan landen waar mannen zware arbeid verrichten in fabrieken of mijnen. Doordat de vrouwen daar als huisvrouw veilig thuisblijven, zijn ze gezonder. Dit zegt dus eigenlijk niet zoveel over gelijkheid. Bij Nederland kan borstkanker een rol spelen, dat één op de acht vrouwen treft."

Wat kan Nederland doen om het verschil te verkleinen?

"Nederland blijft vooruitgaan als het gaat om gelijkheid. Ten opzichte van 2006 is de score al een stuk hoger. Toen scoorde Nederland 73 van de 100 in gelijkheid, dit jaar 76. Ook de politieke macht van vrouwen is gegroeid.

"Wel kan Nederland op een aantal punten verbeteren om Scandinavië bij te benen. Zo zou de publieke sector moeten samenwerken met de particuliere sector om meer vrouwen in topfuncties te krijgen. Zwangerschapsverlof mag bovendien geen invloed hebben op de carrière. Ook politiek beleid zou meer gericht moeten zijn op het aan de macht krijgen van vrouwen."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden