Zwangerschap lager opgeleiden problematischer

De buik van een zwangere vrouw (HH) Beeld
De buik van een zwangere vrouw (HH)

Vrouwen uit een lagere economische klasse hebben grotere kans op een problematische zwangerschap dan vrouwen uit een hogere klasse. Baby's ontwikkelen zich minder goed in de baarmoeder en ook in de eerste levensjaren kampen de kinderen vaker met gezondheidsproblemen dan kinderen van vrouwen uit welvarender milieus. Dat blijkt uit een promotieonderzoek van het Erasmus MC in Rotterdam.

Onderzoekster Lindsay Silva concludeert dat de laagst opgeleide moeders een vijf keer groter risico op zwangerschapsvergiftiging hebben dan moeders met het hoogste opleidingsniveau. Ook hebben ze 30 tot 50 procent meer kans op hoge bloeddruk en kampen ze vaker met zwangerschapsdiabetes. Deels zijn deze problemen te verklaren doordat lager opgeleiden vaker overgewicht hebben, meer last hebben van stress en meer roken, aldus Silva.

De problemen van lager opgeleide moeders tijdens hun zwangerschap hebben invloed op de gezondheid van hun kroost. „In de eerste twee jaar van hun leven krijgen de kinderen vaker luchtweginfecties. Ook hun groeitempo ligt anders. In de baarmoeder groeide vooral het hoofdje minder goed”, concludeert Silva. Verder zijn de baby's in de eerste maanden van hun leven kleiner dan kinderen uit een hogere economische klasse. Overigens beginnen ze daarna aan een groeispurt en worden ze gemiddeld langer. Maar dat kan weer negatief uitpakken voor hun gezondheid.

Tot nu toe is er nog weinig onderzoek gedaan naar de relatie tussen opleidingsniveau van moeders en de gezondheid van hun nakomelingen. Uit eerdere onderzoeken bleek al wel dat vrouwen uit de hoogste sociale klasse gemiddeld 5,7 jaar ouder worden dan vrouwen uit de laagste klasse. Ook genieten mensen uit de hoogste klasse gemiddeld veertien jaar langer van een goede gezondheid.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden