Review

Zwangerschap als troost

Regie: François Ozon. Met Isabelle Carré en Louis-Ronan Choisy. In 12 bioscopen.

François Ozon liep al langere tijd met het idee rond. Hij zou een film willen maken met een zwangere actrice, waarbij die zwangerschap een hoofdrol zou spelen. Het was wachten tot het juiste moment daar was; Ozon kreeg te horen dat de bekende Franse actrice Isabelle Carré in verwachting was. Ozon benaderde Carré, ze stemde toe, onder voorwaarden dat de opnamen gemaakt zouden worden niet ver van haar vakantiehuis bij St. Jean de Luz (ZuidwestFrankrijk). Hoe de film globaal zou verlopen wist Ozon van tevoren, het was verder een kwestie van invullen: de zwangere actrice zou met haar lijf en leven als vanzelfsprekend het materiaal leveren.

Dicht op haar huid filmde Ozon de zeven maanden zwangere Isabelle Carré om en nabij de Zuid-Franse stranden. Na de bevalling van het kind werd het begin en het einde opgenomen. Opnieuw, net als in ’Sous le sable’ (2001, met Charlotte Rampling) en in ’Le temps qui reste’ (2005) zou de dood een belangrijk thema zijn in de film.

Isabelle Carré speelt de jonge Parisienne Mousse, die verslaafd is aan heroïne. We zien haar samen met haar vriend Louis, wederom dicht op de huid, in een scène waarin ze elkaar liefdevol helpen bij het inspuiten van het verslavende gif. Beiden raken ze in coma, Louis overlijdt, Mousse ontwaakt uit haar coma en blijkt zwanger. Haar geliefde leeft als het ware voort in haar steeds dikker wordende buik.

Mousse trekt zich terug in het huisje bij de zee, ter vervanging van de heroïne gebruikt ze methadon. Met volle teugen geniet ze van haar staat van zwangerschap, een troost bij het verwerken van de dood van haar geliefde. De homoseksuele broer van haar overleden geliefde komt haar opzoeken, blijft bij haar in het vakantiehuisje wonen en gaat een steeds belangrijker rol in haar leventje spelen.

’Le refuge’ gaat over leven en dood, en vooral over het fenomeen zwangerschap: wat maakt een vrouw door tijdens die unieke periode. Nieuwe onbekende gevoelens, grilligheden, verlangens en voortdurend die wetenschap dat je een ongeboren kind bij je draagt. En steeds is daar die altijd zo goed bedoelde, maar soms zo vervelende bemoeienis van de buitenwereld met je zwangerschap en de komst van een baby.

’Le refuge’ moet het niet van het verhaal hebben, dat wat onwaarschijnlijk afloopt, maar vooral van de acteerprestaties van de echt zwangere Isabelle Carré. Voor zover bekend is een zwangerschap nog nooit zo intens en van nabij vastgelegd in een speelfilm.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden