’Zwangeren moeten geen gras eten’

Bewoners van Strijen zijn een week na de brand bij Chemie-Pack in Moerdijk nog altijd angstig over de mogelijke gevolgen. (FOTO ARIE KIEVIT) Beeld arie kievit

strijen - – De gesprekken in Herberg Het Wapen van Strijen gaan een week na de brand bij Chemie-Pack in Moerdijk over een sauna en over kapot licht op de toiletten. De bewonersbijeenkomst in de sporthal van Strijen laat de kroegbaas koud. „Ze vertellen toch niks nieuws, er komt vast niemand.” Voor zijn omzet is het goed dat de bewoners worden ingelicht. „Al die mensen komen straks hier.” Dan serveert hij zuurkool. „Van vóór de brand.”

De kroegbaas zit ernaast. Het is stampvol bij de bewonersbijeenkomst. Er zijn vooral verontwaardigde omwonenden en er vallen grote woorden.

Een boer noemt het ’volksverlakkerij’ dat de burgemeester zei dat er metingen in Mariapolder werden verricht. Dat was niet het geval, moet ook de burgemeester erkennen. „Daar maak ik me verschrikkelijk kwaad om. Ook naar u, burgemeester.”

De boer oogst applaus. Is dit een ramp of is dit geen ramp, wil hij weten. Maar iets nieuws hoort hij niet. „Gelet op de impact, is dit een ramp”, zegt de burgemeester.

Bezorgd is ook de vader-in-spe, die wil weten of zijn vrouw risico loopt. Een GGD-medewerkster staat hem te woord en legt uit dat er voor zover bekend geen gevolgen zijn voor de volksgezondheid – tenzij men gras eet. Haar advies is eenduidig: „Ook zwangere vrouwen moeten geen gras eten.” Even wordt er gegrinnikt, een ogenblik erna is de sfeer weer serieus.

Net na zevenen, als de bijeenkomst al vijf kwartier bezig is, verwoordt een bewoner voor het eerst het sentiment in de zaal. „Mijn ongerustheid wordt enkel groter, omdat u vaag blijft. En ik voel al aankomen dat ik straks met een onbehaaglijk gevoel naar huis ga.”

De burgemeester herhaalt wat hij de laatste dagen zo vaak zei: „Gegeven de metingen krijgt u een indicatie van wat u wel en niet moet doen. Mijn advies is: Houd u daaraan.” De man haalt zijn schouders op. Nauwelijks hoorbaar verzucht hij: „Ik hoop dat u gelijk hebt”.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden