'Zwangere vrouwen en kinderen lopen geen extra BSE-risico'

LONDEN/PARIJS (Reuter/AFP)- Na een persoonlijke interventie van de Britse premier Major bij de Europese Commissie wordt vandaag in Brussel mogelijk opnieuw beraadslaagd over een importverbod voor Brits rundvlees.

In eerste instantie had de Britse regering al woedend op het importverbod gereageerd. “Onrechtvaardig” en “niet in verhouding tot de risico's”, zei minister van landbouw Douglas Hogg.

Eerder op de dag had de regering nog geprobeerd het naderende onheil af te wenden door de vindingen te presenteren van een eigen commissie van Britse deskundigen. Die had zich gebogen over de vraag hoeveel risico met name jonge mensen lopen om door het eten van rundvlees de menselijke variant van de gekke-koeienziekte (BSE) op te lopen.

Volgens de commissie hebben mensen die rundvlees eten geen verhoogde kans op die ziekte. Ook kinderen, zwangere vrouwen en zieken lopen volgens wetenschappers geen bijzonder gevaar. Extra maatregelen zijn dus niet nodig, zo zei gisterenochtend nog de Britse minister Stephen Dorell van volksgezondheid. De bevindingen van de wetenschappers zouden binnen zes weken in een wetenschappelijk tijdschrift worden gepubliceerd.

De verklaring kwam als een verrassing. Iedereen verwachtte dat de Britse regering een massale slachting zou gelasten van mogelijk besmette koeien. Dorell verklaarde echter: “Geen enkele menselijke activiteit is zonder enig risico. Als de regering de controles streng uitvoert, is dit risico waarschijnlijk uiterst klein. Maar de commissie erkent dat ouders er vaak voor kiezen het risico voor hun kinderen kleiner te laten zijn dan dat wat ze voor zichzelf bereid zijn te accepteren.”

Landbouwminister Douglas Hogg zei later in het Lagerhuis te hopen dat de verklaring het vertrouwen van consumenten zou herstellen. “Als dat niet gebeurt, dan voorzie ik dat ik terug moet komen, met verdere voorstellen, maar dat is op dit moment niet het geval”, aldus Hogg. Hij hield daarmee de mogelijkheid open dat een deel van de veestapel later alsnog zou worden afgemaakt.

De oppositionele Labour-partij was niet tevreden over de informatie van de regering. “Vorige week zei ik dat het publieke vertrouwen aan een draadje hing. Nu is het volledig weg”, zei Harriet Harman, Labour-woordvoerster voor gezondheid. Het Conservatieve Lagerhuislid Tony Marlow schreewde haar daarop beledigingen toe. “Ik zei dat de geachte dame een stomme koe was”.

Een tegenvaller voor de regering en de Britse veehouders was echter wel de gelijktijdige bekendmaking dat zich onder het Britse vee sinds 1986 in totaal 161 663 gevallen van BSE hadden voorgedaan. In het op een na ergst getroffen land, Zwitserland, waren in totaal 205 gevallen geconstateerd.

Het vertrouwen in Brits vlees liep gisteren nieuwe deuken op. Na de Britse McDonalds-restaurantketen maakte gisteren ook concurrent Whimpy bekend geen hamburgers van Brits vlees meer te zullen verkopen. Ook Quinsworth-Crazy, de grootste Ierse supermarkt, haalde gisteren al het Britse vlees van de schappen. In totaal deden 20 landen het vlees al in de ban.

Franse slachtingen

Bij de plaats Pommery-le-Vicomte in Bretagne is gisteren een veestapel van 150 stuks afgemaakt, nadat was ontdekt dat een stier BSE had, zo maakten lokale veterinaire autoriteiten bekend. De dieren zullen vandaag worden verbrand.

Ook bij een andere boerderij in het district Cotes-d'Armor waar BSE is geconstateerd, zullen de autoriteiten de komende dagen op deze manier optreden.

Sinds 1991 zijn er in Frankrijk zestien gevallen geconstateerd, waarvan drie dit jaar. De infectiebron is Brits veevoer geweest waarin dierkadavers waren verwerkt. Dit voer mag sinds 1989 niet meer worden geïmporteerd. BSE heeft een incubatietijd van tien jaar.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden