Zwangere staat vannacht in Amsterdam voor dichte deur

Beeld thinkstock

Voor zo'n driehonderd hoogzwangere Amsterdamse vrouwen kan het spannend worden vannacht. Als hun baby zich aandient tussen 22.30 en 3.00 uur, kunnen ze alleen terecht bij drie ziekenhuizen in de stad. Een thuisbevalling zit er even niet in.

Want 29 van de 31 Amsterdamse verloskundige praktijken houden een stiptheidsactie uit protest tegen het beleid van minister Schippers van volksgezondheid. Die wil vanaf 2017 'integrale bekostiging' invoeren: alle geboortezorg moet dan betaald worden uit één pot. Daarmee wil zij een nauwere samenwerking afdwingen tussen verloskundigen en gynaecologen.

Maar die nieuwe manier van financieren heeft nadelige gevolgen voor zwangere vrouwen, zegt Marijke Sibie van EVAA, de vereniging van Amsterdamse verloskundigen. Hun belangrijkste bezwaar: de keuzevrijheid van vrouwen - waar en hoe te baren - kan onder druk komen te staan.

Te veel macht voor ziekenhuizen en verzekeraars
Want de zakken geld van Schippers komen waarschijnlijk terecht bij grote ziekenhuizen, die het budget weer moeten verdelen. Wie het geld krijgt, heeft de regie. Verloskundigen vrezen dat de ziekenhuizen én de zorgverzekeraars te veel macht krijgen. Ze zien doemscenario's voor zich: straks mogen vrouwen niet meer wisselen van verloskundige. Of is het niet meer mogelijk om thuis te bevallen.

Ook kunnen verloskundige praktijken straks maar met één ziekenhuis een contract afsluiten. "Dan kun je als zwangere dus niet meer kiezen in welk ziekenhuis je wilt bevallen." Wat de Amsterdamse vroedvrouwen vooral stoort, is dat Schippers deze integrale bekostiging al zo snel wil invoeren. Overal in het land, ook in Amsterdam, werken gynaecologen en verloskundigen intensief met elkaar samen in proefprojecten. Maar die zijn nog lang niet afgelopen, laat staan geëvalueerd.

Leren van experimenten
Schippers moet tot 2020 wachten met de landelijke invoer van dit nieuwe financieringssysteem, vindt ook de Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen (KNOV). "We moeten eerst geleerd hebben van de experimenten", zegt de nieuwe voorzitter Mieke Beentjes. "Als je de integrale bekostiging doorvoert terwijl veel verloskundige praktijken er nog niet klaar voor zijn, kan er chaos ontstaan."

Ook verschillende gynaecologen en wetenschappers pleiten voor uitstel. Victor Pop, hoogleraar eerstelijnszorg aan de Universiteit van Tilburg en betrokken bij enkele proefprojecten, vindt dat de minister te hard op het gaspedaal trapt. "Die haast is jammer." Intussen vindt hij integrale geboortezorg, waarbij gynaecologen en verloskundigen nauw samenwerken, wél 'een heel goed plan'.

De protestactie in Amsterdam, 'Nachtwacht' gedoopt, begint met een stille 'Fakkeltocht voor keuzevrijheid' vanaf het Museumplein. Ook zwangeren en ex-zwangeren lopen mee. Wie moet bevallen, kan dat gedurende vier uur alleen doen in het AMC, het VU medisch centrum en het Bevalcentrum West. "Daarmee bootsen we de verloskunde van de toekomst na", aldus Sibie.

Het viel de Amsterdamse vroedvrouwen zwaar om tot de stiptheidsactie te besluiten. "Het lag controversieel. Maar we moeten nu wel, we trekken echt aan de noodbel." Mocht een van Sibie's collega's besluiten om vannacht toch een thuisbevalling te doen: "Dan houdt natuurlijk niemand haar tegen".

Kamer overlegt deze week

Vanmiddag krijgt minister Schippers een petitie aangeboden van de actiegroep Keer het Tij, gegroepeerd rond de bekende verloskundige Beatrijs Smulders. Ook deze schrijfster van de handboeken 'Veilig zwanger' en 'Veilig bevallen' vreest dat het beleid van de minister leidt tot een verschraling van de zorg.

De Tweede Kamer overlegt donderdag over de geboortezorg.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden