Zwangere schakelt verloskundige te weinig in

Veel allochtone vrouwen komen te laat bij de verloskundigen. Die maken zich zorgen.

Een op de vier zwangere vrouwen komt te laat of te weinig bij de vroedvrouw. Vooral allochtonen, werklozen en chronisch zieken vergeten de verloskundige zorg nogal eens, aldus het UMC in Groningen en dat van de Vrije Universiteit Amsterdam. Van de ruim drieduizend zwangeren die onderzoeker Esther Feijen bekeek, doet een kwart te weinig of geen beroep op deze zorg.

"Wie pas komt na 17 tot 20 weken zwangerschap, is echt te laat", zegt Marike Nijman, verloskundige in Amsterdam Zuidoost. Verloskundigen zien zwangeren al snel 15 keer. Een enkel consult kan best worden overgeslagen, maar Nijman hamert erop: kom op tijd. "Wie te lang afwacht, mist een kans op goede prenatale diagnostiek - bij 13 weken kunnen we afwijkingen al goed zien. Ook mist die vrouw voedingsadvies. Soms kan het bijvoorbeeld hard nodig zijn eerst maar even af te vallen."

Bij Nijman is de meerderheid van de zwangeren allochtoon - zoals de Ghanezen en Surinamers. "De meerderheid komt keurig op tijd, maar zeker onder de Ghanezen is er een groep die lang afwacht. Bijvoorbeeld omdat men denkt dat de zorg heel duur kan uitpakken. Bijvoorbeeld bij illegaliteit - maar zelfs dan is die vrees onterecht."

Verloskundigepraktijk Vida, waar Nijman werkt, doet mee aan een landelijk initiatief, gericht op risicogroepen die onvoldoende komen opdagen. "Je leert dan toch om door te vragen, wat je anders niet had gedaan. Zo kan een stel keurig gekapt in je spreekkamer verschijnen, terwijl bij navraag blijkt dat er nog niet eens geld is om babykleren te betalen. Dat zie je trouwens niet alleen bij allochtonen, maar ook bij witte gezinnen uit de lagere klasse."

Voor de allochtone groep werkt Nijman vaak samen met speciale tolken die ook de cultuur kennen. "We proberen zoveel mogelijk duidelijk te maken: kom naar ons toe als er iets aan de hand is. Want het probleem van babysterfte zit in Nederland vooral in de vroeggeboorten. Alsen vrouw die weeën krijgt voor de 28ste week ons niets zegt, verlies je de kans om die nog af te remmen. In een wijk waar veel jongeren al zwanger worden, willen we het liefst nog meer voorlichting geven op scholen." Nijman en collega's organiseren naast de individuele begeleiding ook groepsbijeenkomsten voor zwangeren - dat praat nu eenmaal makkelijker.

Het belangrijkste advies van Nijman: win het vertrouwen van de bevolkingsgroepen in de buurt. "Uiteindelijk werkt mond-tot-mondreclame het beste. Zorg ervoor dat vrouwen hun vriendinnen en buren vertellen wat er mogelijk is bij de verloskundige."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden