Zwangere Leijten ad rem tot in de echtelijke sponde

Het debat, een week geleden, ging over de overheveling van de langdurige zorg naar de gemeenten. In de haar kenmerkende stijl had het hoogzwangere SP-Kamerlid Renske Leijten haar bijdrage geleverd: hoge, scherpe toon, al dan niet geacteerde morele verontwaardiging, zoals altijd een gesel voor PvdA-staatssecretaris Martin van Rijn van volksgezondheid, die met zijn beleid arme oudjes het verzorgingshuis uit zou jagen en aan hun lot overlaten. Van Rijn had het, zoals altijd, rustig over zich heen laten komen. Voor Leijten was het een voorlopig laatste optreden in de Kamer. Zij is inmiddels met zwangerschapsverlof. "Anders dan mevrouw Leijten misschien veronderstelt, zie ik uit naar haar terugkomst", zei Van Rijn aan het slot van het debat.

Rompertje
Hij had een cadeautje voor haar meegenomen. Van Rijn: "Het is een klein rompertje. Ik heb, ook hier weer, de indruk dat u het niet zo op prijs zult stellen, maar misschien is het goed om het toch te gebruiken. Op het rompertje staat namelijk: als ik later groot ben, stem ik PvdA." (Hilariteit)

Leijten: "'s Nachts probeer ik weleens te slapen, maar houdt die kleine mij uit mijn slaap. Weet u wat ik dan zeg tegen mijn man? Hij zal wel lid zijn van de Partij van de Arbeid, want hij draait zoveel!" (Hilariteit) Van Rijn: "Gelet op de voorspellende gave van mevrouw Leijten ben ik zeer blij met deze prognose." Leijten: "Ik zie ook heel erg uit naar de nieuwe debatten als ik terug ben, maar hoop van harte dat die met een nieuw kabinet zullen zijn."

Het is maar weer eens bewezen: er zijn weinig Kamerleden die zo ad rem uit de hoek kunnen komen als Renske Leijten. Tot in de echtelijke sponde. Zelfs daar wordt zij nog gekweld door het spookbeeld van een draaiende PvdA. Ach ja, PvdA en SP. Water en vuur. Dat krijg je ervan als je voor de verkiezingen flirt met de socialistische broeders om daarna met de VVD in zee te gaan. En als het om de zorg gaat - voor de SP het belangrijkste strijdperk in de concurrentie met de PvdA - hebben de sociaal-democraten nooit enig goeds kunnen doen bij de SP. Jet Bussemaker, staatssecretaris van volksgezondheid in het vierde kabinet-Balkenende, kon het wel schudden bij Leijten. Voor haar opvolger Marlies Veldhuijzen van Zanten (CDA) had ze een zwak. Het gedoogkabinet van VVD, CDA en PVV trok dan ook extra geld uit voor de verpleeghuizen. De huidige PvdA-staatssecretaris van volksgezondheid lust ze vanwege zijn beleid dan weer rauw.

Verlofregeling
Ondertussen is het de vraag of Leijten het wel zo lang zonder politiek kan stellen. "Zestien weken niet werken, dat heb ik nog nooit meegemaakt", zei ze vorige week in de wandelgangen. En dan te bedenken dat ze die zestien mede te danken heeft aan... Jet Bussemaker.

Die was tien, vijftien jaar geleden als Kamerlid een van de drijvende krachten achter de totstandkoming van een wettelijke verlofregeling voor volksvertegenwoordigers, inclusief een regeling voor tijdelijke vervanging.

Mochten die zestien weken te lang zijn voor Leijten of heeft ze een onweerstaanbare aandrang om mee te doen aan de verkiezingscampagne van de SP, dan kan ze een voorbeeld nemen aan het voormalige CDA-Kamerlid Mirjam Sterk. Die sloeg haar zwangerschapsverlof - het was verkiezingstijd - gewoon over onder het motto: "Met een dikke buik kun je ook campagne voeren."

Bekendste vervangers van zwangere Kamerleden
1.Jolande Sap GroenLinks, voor Mariko Peters

2.Myrthe Hilkens PvdA, voor Nebahat Albayrak en Sharon Dijksma

3.Sabine Uitslag CDA, voor Mirjam Sterk

4.Tjitske Siderius SP, voor Sadet Karabulut en Renske Leijten

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden