Zwanendrifters verliezen kort geding tegen dierenarts

EMIEL HAKKENES

Ze zijn elkaar regelmatig tegengekomen, en de gemoederen liepen daarbij soms hoog op. Maar daarmee heeft dierenarts Saskia van Rooy uit Stolwijk zich nog niet schuldig gemaakt aan het stalken van zwanendrifters. Dat heeft de rechtbank in Den Haag gisteren geoordeeld.

Zwanendriften is het houden van zwanen in de vrije natuur. Om deze 'bezitzwanen' te onderscheiden van beschermde wilde soortgenoten worden ze geringd en getatoeëerd, en wordt bij jongen een stuk van de vleugel afgeknipt. Van Rooy legde op video vast dat drifters illegaal wilde zwanen vingen, en zelf vleugels knipten terwijl alleen een dierenarts dat mag.

Met haar publiciteit wekte Van Rooy de woede van de zwanendrifters. Hun vergunning is inmiddels opgeschort, er werden zwanen in beslag genomen en staatssecretaris Dijksma wil het driften verbieden. In kort geding eisten de zwanendrifters dat Van Rooy ophoudt hen in een kwaad daglicht te stellen, omdat zij met haar uitlatingen op sociale media hun eer en goede naam aantast.

De rechter oordeelde dat van stalken of 'hinderlijk' volgen op dit moment geen sprake kan zijn, omdat de zwanendrifters hun activiteiten hebben gestaakt, in afwachting van de uitkomst van een strafrechtelijk onderzoek. Ook in het verleden volgde de dierenarts volgens de rechter de drifters niet hinderlijk. Zij hield slechts zwanenparen in de gaten.

Het strafrechtelijk onderzoek tegen de zwanendrifters moet uitwijzen of zij zich schuldig hebben gemaakt aan overtreding van de Flora- en faunawet en de Wet dieren. Het onderzoek is gestart na meldingen van dierenarts Van Rooy.

Dat vond de rechter een belangrijk gegeven: dat het Openbaar Ministerie in actie komt en dat de staatssecretaris het zwanendriften wil verbieden, duidt erop dat Van Rooy inderdaad misstanden aan de kaak stelt. Daarom hoeft zij haar berichten op Facebook en Twitter niet te verwijderen.

De strafzaak tegen de zwanendrifters dient volgende maand in Utrecht.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden