Zwalkend beleid tast positie Abbas aan

De geloofwaardigheid van de Palestijnse leider Mahmoed Abbas staat op het spel nu hij, ondanks al zijn dreigementen, niet uit het vredesoverleg met Israël is gestapt. Het einde van de bouwstop in de Israëlische nederzettingen heeft hem voor het blok gezet, maar Abbas heeft nog geen definitieve beslissing genomen. Hij overlegt morgen met de ministers van de Arabische Liga om een gezamenlijk standpunt in te nemen.

Simone Korkus

„Palestijnen zijn gewend aan Abbas’ politieke gezwalk”, zegt Basem Eid, Palestijns politiek analist en directeur van de Palestijnse mensenrechtenorganisatie Palestinian Human Rights Monitor Group. Volgens Eid is de geloofwaardigheid van Abbas bij de Palestijnen al jaren tanende. Onder Arafat dreigde hij met ontslag als hij onvoldoende budget of macht kreeg. Vorig jaar kondigde hij zelfs aan dat hij zijn presidentsschap eraan zou geven omdat de VS te pro-Israël zouden zijn. Enkele maanden geleden zei hij dat hij weigerde deel te nemen aan directe onderhandelingen als de regering-Netanjahoe de ’groene lijn’ van 1967 niet als officiële grens tussen Israël en de Palestijnse staat zou erkennen. Maar met zijn laatste dreigement om van de onderhandelingstafel weg te lopen, heeft Abbas zich in de nesten gewerkt. Hij probeert zonder gezichtsverlies ten opzichte van de Palestijnse achterban op zijn standpunt terug te komen.

Eid: „Zo’n man kun je toch niet serieus nemen? Wij vergelijken de relatie tussen Abbas en Netanjahoe in de vredesonderhandelingen met die van de muis en de kat. Als de kat Netanjahoe zijn mond opent, vlucht de muis Abbas met de staart tussen de benen. Als de kat uit het zicht is, brult de muis als een leeuw.”

Volgens een recente opiniepeiling van het Palestinian Center for Policy and Survey Research (PSR) in Ramallah gelooft minder dan een kwart van de Palestijnen dat directe onderhandelingen tot resultaten leiden. Prof. Khalil Shikaki, verbonden aan het centrum en prominent opiniepeiler, waarschuwt dat Abbas een groot risico neemt als hij verder gaat met onderhandelen. „Hij is nu zwakker dan voor het overleg. Er is een groeiende steun onder de Palestijnen voor gewelddadig verzet. Hij moet dus met resultaten komen om te laten zien dat zijn diplomatieke aanpak werkt.”

Als je het de Palestijnen op straat vraagt, maakt niemand zich druk over het vredesproces. Na tien jaar Intifada en Israëlische beperkingen is de situatie op de Westoever het afgelopen jaar aanzienlijk verbeterd. Wat voor vele Palestijnen telt, is in de eerste plaats de verbetering van hun leefomstandigheden.

„Het is rustiger en veiliger op de Westoever”, vertelt Hamed, eigenaar van een taxibedrijf in Ramallah. „Ik heb veel meer werk omdat Israëlisch-Arabische bezoekers na de opheffing van reisbeperkingen in groten getale de Palestijnse steden binnenstromen”, zegt Hamed. Over het vredesproces is hij kort. „Normalisering is belangrijker dan vrede.”

Volgens Eid gaat het weliswaar om voornamelijk cosmetische verbeteringen die niet tot een duurzame oplossing en een onafhankelijke staat leiden, maar helpen ze Abbas wel. „Zolang hij de Palestijnen zichtbare financiële vooruitgang kan bieden, zal zijn zwakke onderhandelingspositie hem niet de kop kosten.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden