Zwakke oproep tot boerenprotest

Van onze redactie economie

"Oproepen" tot protest wilde voorzitter Varekamp van de centrale landbouworganisaties (CLO's) het aanvankelijk niet noemen, maar "gelegenheid geven is eigenlijk hetzelfde als oproepen" , meende hij bij nader inzien. De Christelijke Boeren en Tuindersorganisatie, een van de drie CLO's, liet weten haar leden niet op te roepen in Den Haag te demonstreren.

De CLO's hebben zich gisteren achter het standpunt van het Landbouwschap gesteld. Het schap verwerpt het akkoord niet in zijn geheel, maar "de pijnpunten van het landbouwakkoord moeten worden weggenomen" .

De zuivel en akkerbouwers die suikerbieten en oliehoudende zaden verbouwen, moeten door de EG worden gecompenseerd voor de nadelige gevolgen die zij volgens de landbouworganisaties van het akkoord ondervinden. Vooral de gesubsidieerde export van kaas zal fors naar beneden moeten.

Bukman en Lubbers zeiden gisteren in een gesprek met het Landbouwschap tijdens de volgende Gatt-onderhandelingen in Geneve een poging te willen doen de gevolgen voor de Nederlandse landbouw te verzachten.

Het Landbouwschap en de CLO's toonden zich gisteren tevreden over die opstelling. Vooral de toezegging van de bewindslieden te proberen de kaasexport onaangetast te laten ten koste van de uitvoer van boter en magere melkpoeder viel in goede aarde.

De CLO's en het Landbouwschap zeiden de acties van boeren gisteren als ondersteuning te zien, ook al zijn zij het niet eens met de eis van de actievoerders dat het landbouwakkoord van tafel moet.

Ongeveer vijfhonderd boeren op trekkers uit onder meer Zeeland trokken gisteren in een langzame protesttocht naar Den Haag. Morgen arriveren de boeren in Den Haag. De protestmars is tot nu toe rustig verlopen. Minister Dales (binnenlandse zaken) heeft gisteren de commissaris van de koningin in Zeeland gevraagd erop toe te zien dat de zaak niet uit de hand loopt.

In Brussel hebben honderden boeren gisteren bij de gebouwen van de EG geprotesteerd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden