Update

Zwakke gemeenten krijgen het extra moeilijk

Protest tegen de AWBZ-plannen (archieffoto). Beeld anp
Protest tegen de AWBZ-plannen (archieffoto).Beeld anp

Gemeenten die het financieel al moeilijk hebben, worden het zwaarst getroffen door de overheveling van zorgtaken van Rijk naar gemeenten. Een van de oorzaken is de sterke vergrijzing waardoor ze veel geld kwijt zullen zijn aan ouderenzorg. Gemeenten zijn volgens de Volkskrant van vrijdag bang dat ze hiervoor onvoldoende worden gecompenseerd.

Het dagblad heeft samen met Kwaliteitsinstituut Nederlandse Gemeenten (King) onderzoek gedaan naar de effecten van de overheveling van taken. In het onderzoek is per gemeente gekeken naar drie aspecten: het aantal inwoners dat gebruikmaakt van de regelingen die het Rijk overdraagt, de mate van vergrijzing en de financiële positie.

Op basis van die combinatie van aspecten komen de onderzoekers tot een lijst van gemeenten die volgend jaar extra worden getroffen. Coevorden, De Marne, Delfzijl, Goes en Rijswijk (ZH) staan in de top 5.
Hoe groot het probleem precies is, is niet duidelijk. Gemeenten krijgen voor het uitvoeren van taken als jeugdzorg, ouderenzorg en jonggehandicaptenzorg, geld van de overheid. 'Er wordt een homogene deken over het land gelegd. Iedereen krijgt evenveel geld, terwijl we in Noord-Oost Groningen met veel meer problemen te maken hebben dan andere gemeenten', zegt de Delfzijlse wethouder Thea van der Veen van financiën in de Volkskrant.

Volgens staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) is de situatie volgend jaar duidelijk. Gemeenten krijgen dan een budget dat volgens hem gebaseerd is op 'realisatiecijfers van wat per gemeente nu uitgegeven wordt aan AWBZ'. De verdeelsleutel voor de jaren daarna wordt nog onderzocht. Daarbij wordt ook gekeken naar de gevolgen van de vergrijzing. 'Met de uitkomsten daarvan houden we rekening bij de verdeling van het geld. De bevindingen van King vind ik een waardevolle bijdrage van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten voor een nieuw verdeelmodel', stelde Van Rijn in een reactie.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden