Zwakke dollar drukt Damrak in het rood

(Novum/Betten) - Op het Damrak zijn maandag alle fondsen binnen de AEX en de Midkap-index in het rood gesloten. Marktpartijen zijn bang dat de winsten van de bedrijven die veel inkomsten in de Verenigde Staten genereren, een flinke knauw krijgen.

De euro won maandag 0,3% ten opzichte van de dollar op 1,3124. De AEX sloot 1,4% lager op 478,33 punten, terwijl de Midkap 2,1% moest inleveren op 625,71. De Smallcap-index viel met 1% terug tot 649,99. Elders in Europa ging Londen 1,1% lager, verloor Frankfurt 1,7% en daalde Parijs 1,5%. De olieprijs in Londen noteerde 0,2% lager op USD 59,94.

Binnen de knalrode AEX kregen Buhrmann (-4,4%) en Hagemeyer (-4%) het het zwaarts te verduren. Beide bedrijven verdienen een groot deel van hun inkomsten in de Verenigde Staten en lijden onder de goedkope dollar. ASML was de op twee na grootste verliezer met een daling van 2,8%.

ING DiBa, een onderdeel van ING Direct, verkoopt Degussa Bank een groep Duitse investeerders. ING lijdt daarbij een boekverlies van EUR 15 miljoen, dat in het vierde kwartaal van 2006 zal worden genomen. Met de verkoop valt EUR 120 miljoen vrij aan Tier I kapitaal. ING verloor 1,6% op EUR 32,09.

Ook het middensegment telde bij de slotbel geen enkele winnaar. ASMI stond daar met een daling van 5,3% ver onderaan. De chipmachineproducent hield vanmiddag een bijzondere aandeelhoudersvergadering over de opsplitsing van het bedrijf. Grootaandeelhouder Mellon HBV wilde dit voorstel oorspronkelijk ter stemming brengen.

Tijdens de vergadering gaf de aandeelhouder echter te kennen dat het de spitsing wil bespreken maar er nog niet over wil stemmen. Een meerderheid van de aandeelhouders van ASMI wees een voorstel tot opsplitsing uiteindelijk van de hand.

Corus verloor 1,5% op EUR 7,36. Het staalconcern heeft zijn Braziliaanse sectorgenoot CSN, die half november een indicatief bod uitbracht op het Brits-Nederlandse concern, een boekenonderzoek toegestaan. Dit heeft echter nog niet geleid tot een formeel bod. Daarom stelt Corus zijn buitengewone aandeelhoudersvergadering uit tot 20 december.

Op de lokale markt maakte Antonov een groeispurt van 9% naar EUR 0,73. De bedenker van versnellingsbakken heeft een intentieovereenkomst getekend voor een productielicentie van zijn 'TX6' transmissiesysteem met het Chinese Zejiang Geely Automobile Gearbox Company.

Commissaris Jos Haag van Antonov heeft tegenover Betten verklaard dat de definitieve productielicentie-overeenkomst voor het eind van dit jaar ondertekend zal worden.

Buizenmaker Wavin (+1,9%) profiteerde van gunstige analistenrapporten. Zowel Kempen & Co, Rabo Securities als Merrill Lynch is gestart met het volgen van het aandeel. Alledrie de effectenhuizen hanteren een buy-advies.

Air France-KLM verloor 3,2%. De luchtvaartmaatschappij heeft Peter Hartman benoemd tot president-directeur per 5 juli volgend jaar, wanneer de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering plaatsvindt. Hartman volgt Leo van Wijk op, die dan zijn functie formeel neerlegt. Van Wijk blijft bij Air France-KLM betrokken als vice-voorzitter van de groep.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden