Hoorzitting

Zwak optreden Poolse kandidaat-commissaris verbaast EU-parlement

De Poolse kandidaat-Eurocommissaris Janusz Wojciechowski tijdens de hoorzitting in het Europees Parlement in Brussel.  Beeld AFP
De Poolse kandidaat-Eurocommissaris Janusz Wojciechowski tijdens de hoorzitting in het Europees Parlement in Brussel.Beeld AFP

De Pool Janusz Wojciechowski bracht het er niet best vanaf bij de ondervraging in het Europees Parlement.

Bij de hoorzittingen die alle kandidaat-Eurocommissarissen dezer dagen ondergaan in het Europees Parlement is een eerste zwakke broeder komen bovendrijven. Europarlementariërs, EU-diplomaten en de pers spraken hun verbazing uit over het teleurstellende optreden van de Pool Janusz Wojciechowski, die in de commissie-Von der Leyen de zware landbouwportefeuille zou moeten krijgen.

De parlementaire landbouwcommissie gaf Wojciechowski gisteren officieel een onvoldoende, waardoor de kans groot is dat hij nog een keer moet opdraven in die commissie, waarschijnlijk op 14 oktober. Hij dient in elk geval nog een reeks schriftelijke vragen te beantwoorden. Hoe dan ook zal hij een beduidend betere prestatie moeten neerzetten om de zegen van het parlement te krijgen.

Fraude met reisdeclaraties

Vooraf was al verwacht dat de Pool een zware sessie te wachten stond, vanwege een onderzoek naar mogelijke fraude met reisdeclaraties uit de tijd dat hij nog Europarlementariër was. Maar die kwestie was tijdens de hoorzitting nog niet eens aangeroerd toen Wojciechowski al door de mand leek te vallen door een zwak inhoudelijk optreden.

Hij beantwoordde vragen vooral met algemeenheden en hield zijn visies op het Europese landbouwbeleid, voor zover hij die had, goed verborgen. Op zeker moment klonk zelfs gelach toen hij voor de zoveelste keer zei: “Ik ben bereid daarover te discussiëren.”

De Pool wist wel een deel van zijn gehoor voor zich te winnen met de mededeling dat hij geen voorstander is van intensieve landbouw. Ook wil hij als Eurocommissaris volgend jaar de recent gesloten EU-handelsakkoorden met onder meer Zuid-Amerika kritisch laten evalueren.

Wojciechowski maakte het zichzelf onnodig moeilijk door zich in verre van vlekkeloos Engels uit te drukken en niet in het Pools, waardoor de vaagheid van de antwoorden en de herhalingen daarvan nog wat extra nadruk kregen.

Van de vier andere kandidaten die gisteren moesten verschijnen had alleen de Zweedse Ylva Johansson het lastig. Zij staat genoteerd voor een andere zware portefeuille, die van binnenlandse zaken, waar ook asiel en migratie onder vallen. De Europarlementariërs hebben haar nog geen groen licht gegeven. Vandaag ontvangt ze nog extra schriftelijke vragen.

Man-vrouwbalans

Intussen heeft de Roemeense regering een nieuwe kandidaat-Eurocommissaris voorgedragen, nadat de eerste (Rovana Plumb) al in een voorstadium van de hoorzittingen sneuvelde. Plumbs vervanger is staatssecretaris voor Europese zaken Melania-Gabriela Ciot, waarmee de door aankomend commissievoorzitter Von der Leyen gewenste man-vrouwbalans behouden blijft.

Een dag eerder had Hongarije al EU-ambassadeur Olivér Várhelyi aangewezen als vervanger van de even-eens in een vroeg stadium afgekeurde oud-minister Lászlo Trócsányi.

Lees ook:
Ursula von der Leyen is nu al twee Eurocommissarissen kwijt

De Hongaarse en Roemeense kandidaat-Eurocommissarissen zijn afgewezen wegens belangenverstrengeling, nog voordat de traditionele hoorzittingen goed en wel zijn begonnen.

Deze kandidaat-commissarissen kunnen het moeilijk gaan krijgen

De komende anderhalve week worden de 26 kandidaat-eurocommissarissen gegrild in het Europees parlement. Zijn zij geschikt voor hun toekomstige werk? Liggen er geen lijken in hun kast?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden