Zwager van Spaanse koning moet de cel in

Cristina de Borbon Beeld REUTERS
Cristina de BorbonBeeld REUTERS

De Spaanse prinses Cristina de Borbon, die was aangeklaagd voor fraude, gaat vrijuit. Haar man, Inaki Urdangarin, moet wel ruim zes jaar de gevangenis in. Ook moet hij een boete van zo’n 500.000 euro betalen. De rechter achtte bewezen dat de zwager van koning Felipe, een voormalige Olympische handballer, heeft gefraudeerd en de belasting ontdoken.

Pieternel Gruppen

De Spanjaarden hadden reikhalzend naar het vonnis uitgekeken. Zij beschouwen het proces - dat begin 2016 jaar van start ging - als een test in hoeverre rijke en machtige Spanjaarden de wet kunnen ontlopen. Het was voor het eerst dat een lid van het koninklijk huis voor de rechter moest verschijnen.

Met zijn sportstichting Noos haalde Urdangarin door zijn koninklijke contacten te gebruiken voor miljoenen euro’s aan contracten binnen. Die hadden eigenlijk openbaar aanbesteed moeten worden. De opbrengsten van de sportevenementen die hij met dat geld organiseerde, sluisde hij via belastingparadijzen door naar zijn privérekening.

Dat geld werd door het echtpaar gebruikt om onder andere hun familievakanties, nieuwe meubels en theaterkaartjes te betalen. Vorig jaar zei prinses Cristina tegen de rechter dat haar man en niet zij over het huishoudpotje van de familie ging. “Ik was daar niet bij betrokken.”

Tekst loopt door onder afbeelding.

Cristina de Borbon Beeld EPA
Cristina de BorbonBeeld EPA

Boete

Of ze nu wel of niet van de frauduleuze praktijken van haar man afwist, de rechter bepaalde dat de zus van de koning toch een boete moet betalen van zo’n 265.000 euro. Zij heeft immers geprofiteerd van de rijkdom die haar man illegaal bij elkaar heeft vergaard, is daarbij de achterliggende gedachte.

De advocaat van de Spaanse prinses, Miquel Roca, zei gisteren dat zijn klant ‘tevreden’ is dat haar onschuld is erkend maar dat ze ervan overtuigd is dat ook haar echtgenoot geen blaam treft. Beiden hebben altijd ontkend iets fout te hebben gedaan. Urdangarin kan het vonnis nog aanvechten.

Het is nog onduidelijk of hij een eventueel hoger beroep in vrijheid mag afwachten of dat hij meteen de gevangenis in moet. Het stel woont sinds het begin van het corruptieonderzoek met hun vier kinderen in Zwitserland.

Koning Felipe gaf gisteren geen commentaar op het vonnis. Sinds hij drie jaar geleden de troon overnam van zijn vader Juan Carlos probeert hij het koningshuis te moderniseren. Toen zijn zus werd aangklaagd besloot koning Felipe haar de titel ‘hertogin van Palma’ af te nemen. Ook wordt het paar niet langer uitgenodigd voor officiële bijeenkomsten.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden