'Zwaarste week ooit' van Duivesteijn ging over meer dan woonakkoord alleen

PvdA-senator Adri Duivesteijn tijdens het debat in de Eerste Kamer over de woningmarkt.Beeld ANP

PvdA-senator Adri Duivesteijn sprak na afloop van het debat over het woonakkoord over de 'zwaarste week die ik heb meegemaakt'. Uit een interview met Vrij Nederland blijkt dat die dramatische woorden niet alleen sloegen op de druk die hij voelde om voor het akkoord te stemmen, maar ook met de medische diagnose die hij kort daarvoor had gekregen. De prostaatkanker waar hij al jaren aan lijdt, is niet meer te genezen.

Het slechte nieuws heeft zijn opstelling in het debat over het woonakkoord niet beïnvloed, zegt Duivesteijn. "Ik was hoogstens sensitiever voor de oprechte benadering van Lodewijk Asscher." De vicepremier stond als bemiddelaar tussen Duivesteijn en minister Stef Blok van wonen in.

Met Asscher is direct de man genoemd die Duivesteijn ziet als de toekomstige leider van de PvdA. Asscher vertoonde in de woondiscussie "geen enkele vorm van politiek machogedrag, het ging hem meteen om de inhoud", zegt de PvdA-senator. "Ik was daarvan onder de indruk."

Dat was Duivesteijn niet van Diederik Samsom, in wie hij teleurgesteld is geraakt. Dat had niet alleen te maken met de opstelling van de PvdA-leider in de woondiscussie, maar ook met het gebrek aan ideologisch leiderschap. "Ik zie hem (Samsom, red) de partij niet ideologisch voeden. Diederik is een heel kundige politicus. Maar dat is iets anders dan een moreel leider zijn."

In Asscher ziet Duivesteijn voor het eerst weer een politicus die hij in staat acht de "sociaaldemocratische droom levend te houden én die met de concrete praktijk te verbinden."

Over de slechte medische prognoses zegt de PvdA-senator dat hij 'de illusie van oneindigheid' kwijt is. Maar dat leidt niet bij hem niet tot spijt over verspilde tijd. "Ergens schuilt er een calvinistische katholiek in me. Zo iemand die een missie moet volbrengen. Als ik mezelf de vraag stel: heb ik de tijd die me was gegeven goed gebruikt, dan is het antwoord: ja."

Het volledige interview is te lezen in Vrij Nederland.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden