Update

Zwaarste verlies in jaren voor de Amsterdamse beurs

Beursplein 5. Beeld anp

De forse duikeling van de beurzen komt niet helemaal als een verrassing, maar het tempo van de neergang is dat wel. Dat stellen marktanalisten vandaag in een reactie op de aanhoudende, enorme verliezen die al dagenlang in Europa, de Verenigde Staten en Azië worden geboekt.

De aandelenbeurs in Amsterdam zakte maandagmiddag nog dieper in het rood. De AEX-index raakte daardoor alle sinds de jaarwisseling opgebouwde winst kwijt en koerste af op het zwaarste verlies in jaren. De AEX stond in de middaghandel 8 procent in de min op 407,42 punten en sloot na een zeer turbulente handelsdag 5,2 procent in de min op 419,68 punten. Het is het grootste dagverlies voor de AEX in jaren.

Ook elders in Europa werd een ravage aangericht op de aandelenmarkten. De beurzen in Londen, Frankfurt, Parijs, Milaan en Zürich toonden verliezen tot 7,3 procent. Er werd maandag voor ruim 400 miljard euro aan beurswaarde in Europa weggevaagd.

In New York sloten de effectenbeurzen ook met dieprode cijfers, al konden de zware openingsverliezen deels worden weggewerkt. De toonaangevende Dow-Jonesindex eindigde 3,6 procent lager op 15.871,28 punten. De breed samengestelde S&P 500 stond 3,9 procent in de min en technologiebeurs Nasdaq leverde 3,8 procent in. Bij aanvang van de handel leden de graadmeters nog verliezen tot bijna 8 procent.

De zware verliezen zijn vooral te wijten aan de zorgen over een verder afkoelende Chinese economie. De zorgen over China drukten ook zwaar op de grondstofprijzen. De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 5,6 procent tot 38,16 dollar, het laagste niveau sinds begin 2009. Brent werd 5,7 procent goedkoper en kostte 42,87 dollar.

Niet alleen zwakke broeders in het rood
Volgens handelaar Cees Smit van Today's Beheer maken de huidige verliezen pijnlijk duidelijk dat het herstel van de economie nog zeer broos is. "Daarbij is China de trigger", aldus Smit, die de correctie op de markten voor later in het jaar had voorzien. "Maar ook de Griekse kwestie blijft dooretteren", doelde hij op de nieuwe verkiezingen in het noodlijdende euroland.

Smit is verbaasd over het tempo waarmee de beurzen naar beneden gaan. Hij benadrukt daarbij dat het niet alleen de "zwakke broeders" zijn die in het rood duiken. "Zo ging het bijvoorbeeld bij ASML lang heel goed, maar dat bedrijf heeft onlangs toch ook fors verloren." Sinds half juli zag ASML circa 25 procent van zijn beurswaarde verdampen. Daarmee zakte de chipmachinemaker naar het laagste niveau sinds oktober vorig jaar.

Een 'tikkie' overdreven
Marktanalist Jos Versteeg van Theodoor Gilissen bestempelde de huidige koersval als een 'tikkie' overdreven. Toch is de tijdelijke onrust volgens hem niet verwonderlijk. De analist wijst met een beschuldigende vinger onder meer naar de bijzonder lage inflatie. "Door de daling van de grondstofprijzen, en olie in het bijzonder, kom je toch in een deflatiescenario", aldus Versteeg. "Daarnaast versterkt de euro ten opzichte van de dollar, wat ook minder goed nieuws is voor Europa."

Versteeg is wel te spreken over de "onderliggende economie". Als voorbeeld noemt hij de consumentenbestedingen, het vertrouwen in de economie en de woningbouw in de Verenigde Staten. Ook belooft de tweede helft van jaar beter te worden dan de eerste helft. "Misschien dat we op de korte termijn nog wel iets verder wegzakken. Maar ik blijf positief over aandelen, al zijn we wel wat voorzichtiger geworden."

De onrust op de beurzen begon op 11 augustus. Die dag wakkerde de Chinese overheid de zorgen over de economie aan door de waarde van de eigen munt stevig te verlagen. Sindsdien is wereldwijd zo'n 5 biljoen dollar (ruim 4350 miljard euro) aan beurswaarde verdampt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden