Zwaarste bosbranden in 40 jaar bedreigen Sydney

'Megavuur' raast af op Australische stad. Natuurbrand woedt ongekend vroeg in het jaar. Al zeker 200 huizen verwoest.

Het zuidoosten van Australië wordt geteisterd door de hevigste bosbranden in veertig jaar. Een harde wind jaagt het vuur vanuit de bergen en de bossen recht op de havenstad Sydney af. Boven de straten hangen dikke pluimen rook. De noodtoestand is afgekondigd.

De grootste vuurlinie, even ten westen van Sydney, heeft een breedte van 300 kilometer. De brandende muur heeft al 430 vierkante kilometer bos verwoest. De brandweer vreest dat de vlammenzee zal versmelten met twee andere, waarna een ongekend 'megavuur' op de stad afkomt.

Niet alleen de afmetingen zijn bijzonder, het vuur komt ook ongebruikelijk vroeg in het jaar. Het seizoen van bosbranden loopt in Australië normaal van december tot en met februari, wat samenvalt met de zomer. Nu begint het anderhalve maand eerder al.

De haast van moeder natuur is deels te wijten aan de opwarming van de aarde, vermoedt de Australische klimaatwetenschapper Sophie Lewis van de Melbourne universiteit. Ze wijst erop dat de getroffen deelstaat rond Sydney, Nieuw-Zuid-Wales, een extreem droge winter achter de rug heeft. Bovendien is er nooit eerder een periode van twaalf maanden geregistreerd die zo heet was als het afgelopen jaar.

Hoewel het pas vroeg in de lente is, heerst er een hittegolf in het gebied. De temperatuur kwam begin deze maand al ruim boven de 30 graden Celsius uit. Dat zal de komende dagen opnieuw gebeuren. Bij de aanwakkerende wind die voorspeld wordt, zal het vuur nog gemakkelijker om zich heen grijpen.

In zijn laatste rapport, van eind september, voorspelde het klimaatbureau IPCC van de Verenigde Naties dat Zuid-Australië warmer en droger zou worden. En die ontwikkeling is al enige tijd aan de gang. Klimaatwetenschappers uit Nieuw Zuid-Wales concludeerden vorig jaar in het International Journal of Climatology dat de kans op bosbranden tussen 1973 en 2010 in veel Australische regio's is toegenomen.

De Australische liberale premier Tony Abbott gelooft niet dat de mens de aarde opwarmt met broeikasgassen. De in september aangetreden politicus heeft daarom aangekondigd dat hij de belasting op de uitstoot van kooldioxide gaat afschaffen.

Er zijn nog altijd tientallen brandhaarden actief. De afgelopen dagen heeft het vuur al zeker 200 huizen verwoest. Slechts één persoon is om het leven gekomen. De 63-jarige man bezweek waarschijnlijk aan een hartaanval toen hij zijn huis wilde beschermen tegen wat buurtbewoners omschreven als een 'apocalyptisch vuur'.

Het aantal slachtoffers ligt vooralsnog een stuk lager dan in februari 2009, toen bij bosbranden in de deelstaat Victoria 173 mensen om het leven kwamen.

Eén haard zou vorige week zijn ontstaan door een militaire oefening met explosieven. Veel andere blijken opzettelijk aangestoken, veelal door tieners. Zo zijn drie jongens van 11, 14 en 15 jaar opgepakt voor branden waarbij honderden mensen moesten worden geëvacueerd. Omdat de weersomstandigheden zeker tot en met morgen ongunstiger worden, met hogere temperaturen en meer wind, verwacht de brandweer dat het ergste nog moet komen.

Hoe Australië bos en burgers beschermt tegen het vuur
In de getroffen deelstaat Nieuw-Zuid-Wales is de noodtoestand afgekondigd. Hierdoor mag de brandweer de komende dertig dagen het gas- en elektriciteitsnet afsluiten en mensen dwingen hun huis te verlaten.

De brandweer legt rondom de grote brandhaarden bufferzones aan, om te voorkomen dat de brand zich door de harde wind verspreidt via overvliegende vonken. Dit gebeurt door stroken bos in de nacht gecontroleerd te laten afbranden.

In en rond Sydney is geen open vuur meer toegestaan. De brandweer heeft alle vergunningen voor het verbranden van spullen in de buitenlucht ingetrokken.

Voor hun eigen gezondheid krijgen inwoners van Sydney, de hoofdstad van Nieuw-Zuid-Wales, het advies om zo veel mogelijk binnen te blijven en ramen en deuren gesloten te houden. Sporten in de buitenlucht dienen ze te vermijden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden