Zwaarste aanslag Irak in halfjaar

BAGDAD - Een aanslag met een autobom op een politiebureau in de Iraakse hoofdstad Bagdad heeft gisteren aan zeker 47 mensen het leven gekost. Meer dan honderd anderen raakten gewond. Het was de zwaarste aanslag in Irak sinds een halfjaar.

Bij het bureau stonden tientallen mensen te wachten in de hoop werk te krijgen bij de politie. De aanslag is op een islamitische website opgeëist door de Tawhid en Djihad-groep van de Jordaanse extremist Aboe Moesab Al-Zarkawi.

In Bakoeba werden nog eens elf agenten en een burger vanuit twee passerende auto's doodgeschoten. De slachtoffers zaten in een busje waarmee zij op weg waren naar een politiebureau. Twee agenten raakten gewond.

De aanslag in Bagdad was waarschijnlijk een zelfmoordaanslag. De dader bracht volgens een bron bij het ministerie van binnenlandse zaken een met explosieven geladen auto tot ontploffing. De bom sloeg een enorme krater in de weg bij het politiebureau in de Haifa-straat. Na de aanslag van gisteren verzamelde zich een woedende menigte in de straat. Velen gaven de Iraakse interim-regering en de Amerikanen de schuld van het bloedvergieten. Irakezen in de rij bij politiebureaus zijn eerder het doelwit geweest van aanslagen. Zij worden gezien als collaborateurs van de Amerikanen.

In Cairo riep de Arabische Liga op om de relaties tussen de 22 lidstaten en Irak weer te herstellen. Sinds de verdrijving van de dictator Saddam Hoessein stonden die op een laag pitje. Arabische ministers van buitenlandse zaken vergaderen in Cairo over een ontwerpresolutie die geweld tegen burgers, hulpverleners en politieagenten in Irak veroordeelt en landen oproept te helpen met de wederopbouw.

'De poorten van de hel zijn geopend', zei secretaris-generaal Amr Moessa van de Arabische Liga gisteren, refererend aan het voortdurende geweld. Anderhalf jaar geleden zei hij hetzelfde, toen verwijzend naar de Amerikaanse inval en bezetting.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden