'Zwaardere straf voor vader die dochter zwanger maakte'

© ANP Beeld
© ANP

Het Openbaar Ministerie in Groningen wil een van incest verdachte vader uit Groningen zwaarder straffen omdat het slachtoffer door het misbruik daadwerkelijk zwanger raakte.

Het 12-jarige meisje beviel in maart onverwacht van een dochter tijdens een schoolreisje. Een DNA-test wees uit dat haar vader het kind bij haar heeft verwekt.

De rechtszaak tegen de 52-jarige man werd vandaag aangehouden omdat de verdachte nog moet worden onderzocht in het Pieter Baan Centrum in Utrecht.

Het is nog niet duidelijk welke straf het OM precies in gedachten heeft. Justitie verwijt de man seksueel misbruik met iemand beneden de 12 jaar, waaronder seksueel binnendringen. Het meisje was 11 toen ze werd misbruikt. De maximale gevangenisstraf hiervoor is 12 jaar.

Strafverzwarende omstandigheden
Volgens woordvoerder Kirsten Smit van het OM is er in deze zaak sprake van strafverzwarende omstandigheden. 'We houden in onze eis altijd rekening met de gevolgen voor het slachtoffer. Die gevolgen zijn in deze zaak overduidelijk. Iedere keer als zij in de ogen van haar dochter kijkt, ziet ze weer wat haar vader met haar heeft gedaan.'

De uiteindelijke strafeis hangt af van vele factoren. Volgens Smit is ook het onderzoek naar de persoonlijkheid van de verdachte van invloed op de strafmaat.

De inhoudelijke behandeling van de zaak zal vermoedelijk nog geruime tijd op zich laten wachten. De verdachte heeft in een eerder stadium geweigerd mee te werken aan een gedragsdeskundige observatie. Volgens zijn advocaat, Greetje van der Zee, zal de man ook in het Pieter Baan Centrum niet meewerken.

Eerder veroordeeld
De verdachte, Calix W., werd in 1995 veroordeeld wegens misbruik van een van zijn andere kinderen. In 2004 kreeg hij niettemin het ouderlijk gezag over het slachtoffer in de huidige zaak. De rechter was toen niet op de hoogte van die eerdere veroordeling. De moeder van het meisje was buiten beeld.

Het meisje woont inmiddels met haar kind in een pleeggezin en staat onder toezicht van Bureau Jeugdzorg.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden