Zwaard van Grutte Pier naar Rotterdam

Het enorme zwaard van de legendarische Friese vrijheidsstrijder Grutte Pier gaat voor de eerste keer sinds 1600 naar het gebied van de vijand, Holland. Het is een uitzonderlijk bruikleen van het Fries Museum aan het Maritiem Museum Rotterdam, waar het wapen van ruim 2 meter vanaf 5 juli te zien is op de expositie Echte Piraten.

Het museum besteedt met deze tentoonstelling aandacht aan Pier Gerlofs Donia, die met zijn zwaard tegen de Saksen en de Hollanders vocht voor het behoud van vrijheid van Friesland en de Friezen. Volgens de overlevering onthoofdde hij met zijn zwaard een aantal vijanden. Het Maritiem Museum Rotterdam maakte donderdag bekend dat kinderen uit Kimswerd, het geboortedorp van de vrijheidsstrijder, het transport van het wapen van Leeuwarden naar Rotterdam zullen begeleiden.

Op de tentoonstelling in Rotterdam is ook de 6 kilo wegende helm van Grutte Pier (1480-1520) te bewonderen. De tentoonstelling Echte Piraten is te bezichtigen tot en met 8 september 2013. Voor de opening van het Fries Museum in september volgend jaar keert het omvangrijke zwaard weer terug naar Friesland.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden