Zwaar weer voor topvolleybal

Fred Troost

amsterdam – „Geld, geld, het draait altijd weer om geld.” De ambitie om in de top te spelen, een professionele staf in te richten en topspelers aan te trekken wordt vaak gefrustreerd door geldgebrek, dat soms plots de kop opsteekt. Met alle gevolgen vandien.

Bij de Nevobo weten ze er alles van. In contemplatieve momenten moet de competitieleider van de volleybalbond meer dan eens het angstzweet over de rug lopen. Iedere winter boert weer de vraag op: wie valt er dit jaar om? Vorig seizoen was het Longa’59, het jaar ervoor Omniworld.

En nu is er het drama-TVC. In acute geldnood geraakt moest de Amstelveense ploeg de Amerikaanse coach Gonzales en de drie buitenlandse speelsters laten gaan. De euro’s voor het salaris waren op. Vandaar de verzuchting van manager Hergen Epema, dat het altijd om geld draait.

De plannen waren zo mooi, toen TVC anderhalf jaar geleden werd opgetuigd. Amstelveen, geafficheerd als volleybalhoofdstad van Nederland, was trots op zijn beide topclubs AMVJ en Martinus. Hun rivaliteit haalde bij beide het beste boven. Zelfs toen geldzorgen de overhand kregen, bestond wedijver: wie had de grootste schuld? De oplossing was, twee jaar terug, pragmatisch. De twee te dure topsporttakken werden verenigd tot TVC: Top Volleybal Combinatie. De twee clubs bleven als bloeiende verenigingen apart overeind.

TVC’s ambitie leek in goede grond te vallen. Het topteam moest aanjager worden voor het volleybal in Amstelveen. Buitenlandse speelsters gaven clinics, schoolvolleyballessen en jeugdtrainingen. De uitstraling moest nieuwe volleyballertjes naar de twee clubs lokken, het topteam zette Amstelveen op de kaart.

De gemeente zou als partner in het project een topsporthal bouwen. Investeerders gaf dat reden om TVC als geldschieter te gerieven. De ploeg werd in 2010 landskampioen en won ook de Supercup. Meer succes lag in het verschiet. Een fraai plaatje.

„We hadden grootse plannen, maar werden ingehaald door de tijd”, concludeert Epema. Een nieuwe gemeenteraad bleek een stuk minder gecharmeerd van topsport. De plannen voor de topsporthal gingen van tafel.

Dat temperde het enthousiasme van sponsors, toegezegde betaling bleef uit en zo begon de lawine van ongunstige ontwikkelingen te schuiven. Afgelopen weekend was het geld op en kon TVC zijn salarisverplichtingen aan Gonzales en de buitenlanders niet nakomen.

Zo ontlaadt zich het drama. Coach en de drie speelsters blijven aan de kant en bekijken de wedstrijd tegen Peelpush vanachter het kantinevenster. Er zijn slechts vijf speelsters over; aanvulling komt uit het tweede. Het ongeregeld zooitje wint niettemin met 3-0 en even galmt zelfs ’We are the champions’ door de hal. Dat alle ellende het plezier niet kan stuiten, duidt op mentale kracht.

Maar publiek dat zich in deze barre tijd achter het team schaart, was er niet. De Emergohal was bijna leeg; toeloop van toeschouwers naar de combinatieploeg is nooit op gang gekomen. Dat weet John Levie, wethouder sportzaken in het sinds medio 2010 opererende college, natuurlijk ook. Dus viel het hem niet moeilijk een beleidsverandering aan te kondigen met de nadruk op breedtesport, niet op topsport. De gemeentelijke subsidie (dit seizoen 50.000 euro) wordt geschrapt.

„We hebben geen achterban”, geeft Epema toe. „We krijgen geen protesterende supporters voor het gemeentehuis.” Zijn harde conclusie: „Je gaat als volleybalploeg stilletjes ten onder.”

Inmiddels is het team wat van de afgrond afgeraakt doordat gesprekken met nieuwe sponsors hoopvol uitzicht bieden. TVC kan in ieder geval het jaar afmaken. Gonzalez en de buitenlanders zijn weg, er is kwaliteit ingeleverd, allemaal waar, maar een mix van het eerste en tweede team maakt de competitie af. Oud-bondscoach Casper Groenhuizen neemt de coaching op zich.

Epema distancieert zich van „roddel en achterklap van de vijfde colonne”, want ook die is opgedoken. In e-mails en tweets worden harde woorden gebruikt. Kop-van-Jut: het te passieve bestuur van TVC.

„Ik ga ervan uit dat we na dit seizoen doorgaan”, stelt Epema niettemin uitdagend. „In samenwerking met Martinus en AMVJ. Volleybal hoort bij Amstelveen; dat is een reddingspoging waard.”

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden