’Zwaar verlies op collectieve polis’

door Wybo Algra

Zorgverzekeraars die vorig jaar hebben gemikt op het binnenhalen van grote collectieve contracten, hebben zich daarmee flink vergaloppeerd. De individueel verzekerde gaat de rekening betalen.

Dat stelt Chris Oomen, directeur van zorgverzekeraar DSW in Schiedam. „De afnemers van collectieve contracten zullen dit jaar dezelfde kortingen bedingen als vorig jaar. De verzekeraars moeten daar op ingaan, willen ze hun klanten behouden. Dat terwijl op de collectieve polissen zwaar verlies wordt geleden. Ze hebben een strategische fout gemaakt, en kunnen niet meer terug.”

Voor deze verzekeraars zit er maar een ding op: de prijs van de individuele polissen verhogen. Waarbij zij, beaamt Oomen, riskeren dat de individueel verzekerden weglopen. „Hoe groter de collectieve kortingen, hoe hoger de individuele premies. Daar zullen zich in november de prijsverschillen gaan aftekenen.”

Dat begint dit jaar en zet zich volgend jaar voort, voorspelt Oomen. Verzekeraars die nog flinke reserves hebben, zullen die eerst nog aanspreken om zacht geprijsde polissen te presenteren. „Maar zeker is dat geen verzekeraar het nog jaren volhoudt om ver onder de kostprijs te blijven werken.”

Van alle zorgpolissen die eind vorig jaar zijn verkocht, valt ruim 40 procent onder de collectieve contracten. Verzekeraars sloten daarover overeenkomsten met onder meer werkgevers, patiëntenorganisaties en studentenbonden. Die werden binnengehaald met kortingen van gemiddeld 6 procent.

DSW, met 330.000 verzekerden een relatief kleine verzekeraar, heeft ook een – bescheiden – groep collectief verzekerden. „Maar die hebben op de nominale premies geen cent korting gekregen”, benadrukt Oomen. Hij ziet daarvoor geen reden: de verzekeraars maken voor hen net zulke hoge kosten als voor individueel verzekerden. De laatsten hoeven wat hem betreft dan ook niet extra te dokken om zodoende de collectieve polissen te financieren. Met deze benadering kwam DSW vorig jaar in de premieoorlog als grote winnaar uit de bus met 30 procent meer verzekerden. Oomen had destijds juist rekening gehouden met een verlies van 20 procent.

DSW is nog druk aan het rekenen op de nieuwe zorgpremie. Dit jaar lijden de verzekeraars volgens hun koepel Zorgverzekeraars Nederland (ZN) gemiddeld 40 euro verlies op elke zorgpolis. DSW denkt quitte te spelen. „We zijn op de kostprijs gaan zitten en dat doen we nu weer, en de komende jaren”, zegt Oomen.

Minister Hoogervorst denkt dat de gemiddelde premie met ruim 100 euro omhoog gaat. Volgens ZN komen daar mogelijk nog enkele tientjes bij.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden