Zwaar noodweer Italië eist tientallen doden

TURIJN, NICE (Reuter, AFP, AP) Zwaar noodweer in het noordwesten van Italië en het zuidoosten van Frankrijk heeft aan minstens 38 mensen het leven gekost. De meeste slachtoffers verdronken in hun auto. Volgens de Italiaanse televisie zal het aantal doden oplopen tot boven de honderd.

Zestig uur van onophoudelijke zware regenval eiste vooral in Italië een zware tol. Volgens de hulpdiensten zijn daar al zeker 32 lichamen geborgen. Op ettelijke plaatsen in het noordwesten van Italië zijn rivieren buiten hun oevers getreden en bruggen weggespoeld. Het zwaarst getroffen is de regio Piemonte, die tot rampgebied is uitgeroepen. “Helaas kunnen we nu al vaststellen dat het aantal slachtoffers hoger zal uitvallen”, aldus staatssecretaris Ombretta Fumagalli Carulli, die onder meer belast is met burgerbescherming.

Alleen al in de provincie Cuneo zijn 21 lijken geborgen uit weggespoelde auto's, nadat de rivier de Stura uit zijn oevers was getreden. Zes mensen werden bedolven toen hun huis in Varallo instortte. Meer dan tweeduizend mensen zijn in Asti dakloos geworden. Grote delen van Piemonte zijn nu verstoken van gas, water en licht. Ook de regio Ligurië heeft zwaar te lijden van de storm. In Cuneo, zuidelijk van Turijn, moesten twee bejaardentehuizen worden geëvacueerd. Op diverse plaatsen trad de rivier de Po buiten haar oevers.

De hulpdiensten en het ministerie van binnenlandse zaken kregen zware kritiek te verduren omdat ze het gevaar hadden onderschat en te laat reageerden. Meer dan tienduizend reddingswerkers, politieagenten en soldaten zijn ingezet, maar ze konden de zwaarst getroffen gebieden moeilijk bereiken. De schade aan eigendommen, bedrijven en gewassen loopt in de miljoenen.

In de loop van gistermiddag bereikte het noodweer Zuid-Italië. Napels stond deels blank door de regen. Overstromingen veroorzaakten een enorme verkeerschaos in Sicilië.

Drie dagen regen eiste in zuidoost-Frankrijk zes levens. Een automobilist op het eiland Corsica werd in de nacht van zaterdag op zondag nabij Bastia weggespoeld. Zijn mede-inzittende wist zich aan een boomtak vast te grijpen en kon worden gered. Eerder verdronken vier mensen in hun auto's bij twee ongelukken in de departementen Lozère en Aveyron.

Het westelijke deel van de stad Nice is overstroomd door water en modder, en het vliegveld werd gesloten. Gisteren brak daar even de zon door, maar voor vandaag wordt opnieuw slecht weer verwacht.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden