Zwaar Haags wapen tegen jeugdterreur: welzijnswerk

Maanden terroriseerden Marokkaanse jongeren een hindoetempel in de Haagse Schilderswijk. Baldadigheid of zit het dieper? De gemeente brengt het welzijnswerk in stelling.

DEN HAAG - ,,Het gaat mijn verstand te boven”, zegt pandit Rhamdani van de Ram-mandir in de Haagse Schilderswijk. Al 17 jaar leidt hij de hindoetempel aan het Vermeerplantsoen, maar nog niet eerder heeft hij zulke vernederingen ondergaan als de afgelopen maanden. ,,Het is een nieuw verschijnsel, ik weet niet of dit gewone baldadigheid is, of dat er meer achter zit”, zucht hij.

Hij is zelfs in zijn gezicht gespuugd. De kwelgeesten waren Marokkaanse jongeren, die door de brievenbus pisten, hondenpoep naar binnen schoven, auto's vernielden en tempelgangers lastigvielen, vooral bij donker. Een tegen de grond geslagen en beroofde vrouw durfde geen aangifte te doen, omdat de jongeren haar adres bleken te kennen.

Tweemaal hebben ze ingebroken. Daarbij hebben ze computers gestolen en twee offerblokken. Ook verdween een beeld van de god Ganesha. Rhamdani: ,,Het is me een raadsel wat ze daarmee wilden.” De politie hield twee jongens aan. Volgens Rhamdani bestond de groep uit een harde kern van zeven jongens van ongeveer 16, die kon aangroeien tot maximaal 19. Maanden gingen ze hun gang, maar pas na een interventie van het raadslid Rabin Baldewsingh (PvdA) kwamen gemeente en politie in beweging.

De afgelopen dagen had de mandir rust. Volgens de pandit hebben mensen van een naburig moskeetje de jongens toegesproken, maar daar weten ze van niks. Hij wil niet verder filosoferen over de vraag wat die jongeren kan hebben bewogen want hij wil ze niet op ideeën brengen. Een maand geleden was er de jaarlijkse 'wereldreis', waarbij mensen kennis kunnen maken met de verschillende culturen in Den Haag. Ook de mandir hield een open dag en dezelfde hangjongeren kwamen brutaalweg binnenstappen. Toen de pandit dat hoorde zei hij: ,,Behandel ze goed.” Na afloop belaagde een van de jongelingen de secretaris, een hartpatiënt, met een stok.

Voor deze mandir is de agressie extra pijnlijk. De pandit vertegenwoordigteen mild hindoeïsme, dat vrouwen als priester aanstelt en het kastenstelsel afwijst. Er luisteren ook Turken, die de niet dogmatische alevitische islam aanhangen, naar preken van de pandit, evenals Surinaamse moslims van de Ahmadiya-richting.

Pijnlijk is de gang van zaken ook voor de gemeente. Het Vermeerplantsoen is een paradepaardje. Eens was het een modderpoel vol drugsellende. Met Europees geld is de toestand verbeterd.Rondom het grasveld kwam een hek, er kwamen speelvoorzieningen en Richard Krajicek bekostigde een kunstgrasveld, geschikt voor voetbal en tennis. De huizenprijzen vlogen de lucht in, na de succesvolle bestrijding van de overlast. Jaarlijks zijn er zo'n honderdduizend bezoekers. Tientallen delegaties uit het buitenland komen het succes bewonderen. Bij de aanleg van al die prachtige dingen lijkt er toch een fout te zijn gemaakt. De leiding is in handen van Wijkbeheer, dat is gevestigd in een gebouw dat de mandir aan het zicht onttrekt. De achterkant is een blinde muur. De tempel ligt daardoor in een dode hoek met weinig sociale controle. Teamleider Conne Leenheer van Wijkbeheer: ,,Ik heb nooit iets gemerkt. Als er iets is dan zien de kinderen het toch? Of anders de buren toch wel?” Bij navraag blijken buren de hangjongeren wel degelijk te hebben opgemerkt, want ook auto'svan hun gasten, die roekeloos in de 'dode hoek' stonden geparkeerd, gingen de vernieling in.

De gemeente heeft een zwaar wapen ingezet, het welzijnswerk. In een persverklaring staat de blijde boodschap: ,,De gemeente Den Haag heeft opdracht gegeven aan het jongerenwerk om intensiever contact te leggen met de groep jongeren en hun ouders met de bedoeling hen door te geleiden naar de in de wijk bestaande sport-en welzijnsvoorzieningen.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden