'Zwaan' is dankzij de EU weer van iedereen

ROTTERDAM - Fotografen die de Erasmusbrug in Rotterdam in hun zoeker vangen, hoeven niet meer eerst hun geld te tellen voor ze afdrukken.

Sinds 1 september verbiedt de Auteurswet het niet meer om voor eigen gewin foto's van gebouwen te maken. Toen nam Nederland een EU-richtlijn over. Gebouwen en beeldhouwwerken die permanent buiten staan, mag je fotograferen 'zoals ze zich daar bevinden.' Tot dan toe mocht het alleen in bepaalde gevallen, bijvoorbeeld als het gefotografeerde 'niet het hoofdonderwerp' was.

Of je de brug nu ook op koffiemokken en T-shirts mag afdrukken om die te verkopen, daar moet misschien de rechter zich nog een keer over uitspreken, zei auteursrecht-deskundige E. Dommering dinsdagavond op een discussieavond van het Architectuur Instituut Rotterdam. Op de enige in aanmerking komende plek -het café 'Prachtig' onder de oprit naar de brug- praatten architecten, fotografen en uitgevers na over de actie die fotograaf Rob Niemantsverdriet deze zomer begon toen hij merkte dat foto's van de Erasmusbrug bij zijn opdrachtgevers niet welkom waren. UN Studio, het architectenbureau van ontwerper Ben van Berkel, zou dan immers meteen een rekening sturen.

Dat lijkt een misverstand, bleek. Medewerker Eric Otten van UN Studio vertelde dat Van Berkel bijna altijd toestemming geeft voor het gebruik van foto's van de brug, omdat daarmee zowel Rotterdam als het bureau zelf wordt gepromoot. ,,Eerlijk is eerlijk, de brug heeft hem groot gemaakt.'' Alleen als bijvoorbeeld een bedrijf de brug in zijn logo wil verwerken, wil Van Berkel daartegen kunnen optreden.

Volgens het nieuwe auteursrecht kan de architect dus minder vaak het gebruik van de Erasmusbrug in beeld verbieden dan onder het oude. En zelfs onder het oude lijkt de stichting Beeldrecht, die hem vertegenwoordigde, in een aantal gevallen te ijverig te zijn geweest met het sturen van rekeningen, bijvoorbeeld omdat ook in die gevallen de brug niet het hoofdonderwerp was.

fotograaf Goos van der Veen vond het principe van de oude wet onzin: ,,Kan Batavus een rekening sturen voor een foto waarop een van hun fietsen staat? En Armani voor een jas?'' Maar Kees van der Hoeven, voorzitter van de Bond van Nederlandse Architecten verdedigde het principe dat architecten bemoeienis houden met hun werk ook nadat het gebouwd is: ,,Een gebouw van mij is wel eens verbouwd door een Japanse architect. Ik kon hem niet aan het verstand brengen dat hij dat wel eens met mij had mogen overleggen -en de Rijksgebouwendienst ook niet.''

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden