Zwaaien naar de buren van de recycling

Nieuwe kringloopwinkel Houten bestaat van binnen en van buiten volledig uit hergebruikte spullen

"Ziet u die verlichting? Het zijn geen lampen, hoor. Gewoon gratis daglicht." Vanuit de tweedehands kalfslederen bank - 'voor 465 euro inclusief twee fauteuils kan je niet voor schut gaan zitten' - kijkt de 79-jarige Houtense tevreden de verdieping rond. Ze is verguld met het nieuwe onderkomen van 'haar' kringloopwinkel, waar ze al meer dan dertien jaar als vrijwilligster werkt. Zoveel mooier en prettiger dan die voormalige kale bouwmarkt waar ze tot nu toe zaten. "De spullen komen prachtig uit."

Minstens zo tevreden zijn wethouder duurzaamheid Michiel van Liere en ingenieursbureau Arcadis met zijn architect Jeroen Eulderink. Naast het afvalscheidingstation staat nu het meest duurzame gebouw van Houten. In een recordtempo van 85 dagen gebouwd, en - opmerkelijk voor zo'n ambitieus project - binnen het beperkte budget van een miljoen euro. Daarvoor beschikt de gemeente, die tegen 2040 de schoonste, groenste en meest milieuvriendelijke van het land wil zijn, over een 'icoon' dat zowel van binnen als van buiten uit kringloopmaterialen bestaat.

In het gebouw zijn allerlei spullen hergebruikt. De gevel is gemaakt van oud steigerhout van het betrokken bouwbedrijf en pallets. Het onderste deel en het terrein eromheen zijn bekleed met betonnen platen, die vrijgekomen zijn bij de sloop van een school, en met oude straatklinkers. Zelfs de vogelhuisjes die de voorkant sieren, zijn gemaakt van afvalhout en oude fietsbanden.

Nu het gemeentebestuur op de valreep ook nog heeft besloten zonnepanelen te plaatsen op het dak, kan het zwaar geïsoleerde gebouw misschien worden opgewaardeerd van energiezuinig naar energieneutraal. Dankzij het systeem van buizen en spiegels, de solatubes, komt er daglicht binnen. Zo kon worden bespaard op ramen waardoor normaliter veel warmte verloren gaat. Overal zijn er wel kleine strookjes glas, maar het enige uitzichtpunt is vanuit de kantine, waar het personeel kan zwaaien naar de buren van de afvalscheiding. Warmte en koude komen uit de bodem en worden met minimaal energieverbruik omgezet via speciale installaties in verwarming en koeling.

Net zoals in de winkel zelf zijn ook bij de bouw mensen met een beperking betrokken. Het pallethout is schoon aangeleverd door personen met een verstandelijke beperking uit Flevoland en aangebracht door De Sluisgroep, die mensen uit de werkvoorziening begeleidt naar een gewone baan.

Projectmanager Marjolijn Versteegden noemt vooral de werkwijze in het project bijzonder. "We hadden allemaal hetzelfde doel voor ogen en zo hebben we het met z'n allen steeds beter kunnen krijgen."

Wat wethouder Van Liere betreft wordt het gebouw 'de Bijenkorf der kringloopwinkels'. Directeur Piet Philipse van de Kringloopwinkels Midden Holland ziet daar wel wat in. "We geven kleding en spullen een tweede leven, maar het moet vooral een gewone winkel zijn, zónder subsidies, die zich kan meten met de andere detailhandel."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden