Zwaaien met water is goed tegen stijve schouders en lamme armen.

Als een kabbelend beekje moet het gaan klinken, maar vooralsnog schudt en klotst het water nog in de lange platte zak die ik met ritmische bewegingen rond probeer te zwaaien. Deze ’aqua swing’ is een uitvinding van fysiotherapeut Raôul Lambert en belooft een oplossing te bieden voor stijve schouders en RSI-achtige klachten. Hij won er een prijs op de vakbeurs voor fitnessinstructeurs mee.

Er wordt minder over gesproken dan een paar jaar geleden, maar nog steeds melden zich dagelijks duizenden kantoorarbeiders bij arts en fysiotherapeut met arm- en schouderklachten. Door langdurige statische bewegingen is hun bewegingsapparaat uit balans geraakt. Sommige spieren en pezen raken overbelast en andere verschrompelen omdat ze niet meer worden gebruikt. Dus moet er meer worden bewogen, vooral door mensen die de hele dag achter een bureau doorbrengen, daar is iedereen het wel over eens.

Lambert behandelt sinds ’93 mensen die veel achter de computer zitten, maar vond al snel de gebruikelijke oefeningen niet toereikend. Lambert: „Ik kom uit de wereld van martial arts, en zelfredzaamheid is hier ons motto. Je kunt iemand met schouderklachten masseren en dat is natuurlijk prettig voor die persoon, maar wat gebeurt daarna? We willen dat mensen zo gaan oefenen dat ze hun spieren weer goed gaan gebruiken. Want wat je niet gebruikt, raak je kwijt. En dat is de oorzaak van veel klachten. Sommige spieren worden overbelast door eenzijdig gebruik, bijvoorbeeld van de pols en handen en de spieren in de bovenrug zijn te slap.”

Het menselijk lichaam is er niet op gemaakt om uren achter een toetsenbord te hangen. Maar weer bewegen doet vaak pijn als iemand klachten heeft. Rust is ook het antwoord niet. Lambert ontwikkelde een integraal oefensysteem waarbij gebruik wordt gemaakt van een langwerpige plastic zak met handvaten aan de uiteinden. Iedereen kan zelf bepalen hoeveel water er in de zak gaat en hoe zwaar deze dus wordt. Meestal weegt de zak tussen de drie en vier ons. Er zijn inmiddels negentig verschillende flow motion oefenbewegingen ontwikkeld die allemaal fraaie namen hebben zoals de ’kong fu swing’, ’clockwise swing’ en ’yin yang swing’.

De ’pendule swing’ is de simpelste, daarbij zwaai je het water voor je heen en weer. Na even oefenen gaat dat al soepel en kunnen we door naar de ’step through swing’, waarbij de zak van voor naar achter wordt gezwaaid en dan stap je er doorheen. „Het grote verschil met het gewone trainen in de sportschool is dat je hierbij de nadruk ligt op soepel bewegen. De meeste mensen krijgen klachten omdat spieren gaan verkrampen. Als je dan krachttraining gaat doen, verkrampen ze nog meer. De boel moet juist los.”

„Een aantal bewegingen maken we ook gewoon niet meer door onze manier van leven. Het water dwingt je ritmische en vloeiende bewegingen te maken. Je hoort het vanzelf als dat niet goed gaat. Je volgt de beweging van het water.”

Inmiddels wordt de aqua swing niet alleen in fitnesscentra door het hele land gebruikt, maar ook door professionele sporters. Een aantal professionele tennissers en golfers gebruiken de techniek omdat het bij het voorkomen van blessures vaak niet gaat om kracht, maar om soepelheid in de bewegingen. Net als bij Tai Chi gaat het om beheersing van bewegingen en het moet leuk zijn, vindt Lambert. „Als mensen het niet leuk vinden, houden ze er toch weer mee op. Het moet prettig zijn om te doen en dat is trekken aan al die fitnessapparatuur vaak helemaal niet. De grootste uitdaging in mijn vak is het de mensen gemotiveerd te houden. Als het probleem is opgelost, houden ze meestal weer op met bewegen en dan begint het verhaal weer van voren af aan.”

En leuk is het inderdaad. Zwaaien met de aqua swing heeft iets sierlijks en rustgevends. Je hebt er wel de ruimte voor nodig. Veel mensen doen het buiten. Dat is wel aan te raden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden