Opinie

Zwaai het hele jaar door naar andere kleurlingen

Een fanfare met Zwarte Pieten in Soest. Beeld Hollandse Hoogte / Sabine Joosten
Een fanfare met Zwarte Pieten in Soest.Beeld Hollandse Hoogte / Sabine Joosten

Normaliter druk ik mijn snor als mijn mening wordt gevraagd over Zwarte Piet. Ik zwijg, voel me totaal niet verantwoordelijk. Maar dat werd dit weekeind plotseling doorbroken, schrijft Sandra Haafwee uit Gilze.

Natuurlijk heb ik een mening, maar ik vind dat dit onderwerp meer aandacht krijgt dan het verdient. Totdat ik dit weekeinde in een winkelcentrum in België met een koffie verkeerd aan een tafeltje zat met mijn lief. Hij met een biertje, een beetje moe. Het geluid van een fanfare kwam letterlijk stap voor stap dichterbij. 'Hoe huppelt zijn paardje.' De medewerkster in het etablissement keek niet vrolijk. Voor de hoeveelste keer had ze dit gehoord? Ik zag een stuk of zeven mannen. Met en zonder bril, sommigen met snor, de meeste met dikke buiken en gestifte lippen in glanzend koper blazend.

Eentje stopte met blazen, keek me lachend in de ogen en zwaaide uitbundig. Ik glimlachte en zwaaide terug. Met blije verbazing besefte ik dat de witte man in zwartepietenpak mij had doen glimlachen. Waarachtig, hij voelde zich natuurlijk solidair met mij. Wij zwarten onder elkaar. Dat was het.

Hoe goed zou het zijn als meer witte mannen zich zwart zouden schminken, zich in een zwartepietenpak hijsen, blaasinstrument erbij, lachen en zwaaien, graag naar andere kleurlingen. Het hele jaar door. Proud to be black and happy.

Lees meer op Trouw over de Pietendiscussie

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden