Zuurpruim en koopman

Nog prettige dagen en een zalig uiteinde toegewenst vanuit Brunei, het steenrijke oliestaatje aan de noordkust van Borneo. Volgens Luther is de duivel een droefgeestige zuurpruim. Die beschrijving past aardig bij het staatshoofd van Brunei, sultan Hasanal Bolkiah. Hij is multimiljardair, maar geld maakt niet altijd gelukkig. Zijn ogen staan dof en ook zijn boodschappen aan zijn onderdanen zijn vreugdeloos.

In april kondigde hij een strafwet aan, die in overeenstemming is met de sharia. In de meeste moslimlanden beperkt de sharia zich tot familie- en erfrecht. Dat is al erg genoeg, maar er vloeit in elk geval geen bloed uit. Anders ligt dat bij de sharia-strafwet. Als het aan de sultan ligt dan zullen, net als in oude tijden, dieven voortaan hun hand verliezen. Slecht nieuws voor zijn broer Jefri, een onbeschrijfelijke playboy en een lelijke vetvlek op het blazoen van de familie. Hij voldoet niet bepaald aan Luthers definitie van de duivel, maar graaide als minister van financiën wel voor miljarden uit de kassa.

De sultan nam nog een onprettige maatregel. Hij verbood alle uitingen van kerstsfeer in de openbare ruimte. Brunei telt ongeveer een half miljoen inwoners. Twee derde is moslim, de belangrijkste godsdienstige minderheden zijn de boeddhisten en de christenen. Hoogwaardigheidsbekleders reageerden gepikeerd op berichten als zou Kerst in Brunei verboden zijn. Strikt genomen is dat ook niet zo, christenen mogen nog steeds hun feest vieren, maar alleen thuis of in kerken, zonder dat andere mensen er iets van merken.

Tot voor kort vierden moslims vaak samen met christenen Kerst. Als er een feest is dat moslims en christenen samen zouden kunnen vieren, dan is het wel Kerst. Moslims beschouwen Jezus als een groot profeet en geloven net als christenen ook dat zijn moeder Maria maagd was. In de Koran drukt het Christuskind zelfs na de bevalling met een plechtige verklaring alle praatjes de kop in, als mensen Maria betichten van zedeloosheid.

Toch krijgen volgens de nieuwe wet moslims in Brunei vijf jaar cel als ze zich op enige wijze inlaten met Kerst. Kerstkaarten, kerstbomen, gezangen en ook de Kerstman zijn taboe, zo legden imams uit. Celstraf staat er zelfs op kleding die doet denken aan de Kerstman. De sultan was geschokt over moslimkinderen die waren uitgedost als dat vrijgevige mannetje, het was een van de aanleidingen voor de nieuwe wet. Kerst dreigde de moslimjeugd te bederven.

Een toleranter kerstbeleid voert de sultan in zijn luxehotels in Amerika en Europa. Hij is eigenaar van de Dorchester Collection, een keten van vijfsterrenhotels met kamers en suites waarvan de prijzen uiteenlopen van ruim vijfhonderd tot bijna zevenduizend euro per nacht. Het was daar de afgelopen tijd gewoon 'Stille nacht, heilige nacht' met een hoop kerstversieringen. Want de sultan mag dan wel in zijn eigen land de godvruchtige huistiran spelen, in Europa en de VS moet hij concessies doen, wil hij aan zijn hotels geld verdienen. Behalve imam blijft de zuurpruim ook een koopman.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden