Zussen pakken Holleeder aan

Astrid en Sonja: Willem is een psychopaat die voor altijd opgeborgen moet worden

In de toch al uitzichtloze situatie waarin Willem Holleeder verkeert, kreeg de crimineel gisteren door toedoen van zijn zussen Sonja en Astrid een beslissende slag uitgedeeld.

Natuurlijk moet de rechter later maar oordelen of Holleeder de hand had in liquidaties van figuren als Kees Houtman, Thomas van der Bijl en, zoals de verhalen nu willen, Willem Endstra, Cor van Hout, Sam Klepper en John Mieremet. In al deze onderzoeken staat de formeel juridische kant centraal. Met zijn tropenjaren in het misdaadmilieu is dat voor Holleeder vertrouwde kost.

Aanzienlijk minder vaak is het Amsterdamse straatschoffie dat uitgroeide tot Nederlands beruchtste crimineel geconfronteerd met de morele kanten van zijn beroep van misdadiger. Tot enkele jaren geleden keken getuigen van dichtbij én van veraf wel uit om voor Holleeder belastende verklaringen af te leggen, bevreesd als zij waren voor het noodlot van represailles.

Hoe anders is dat beeld sinds Justitie in het diepste geheim kroongetuigen en anderen, weliswaar onder wisselende condities, aan de praat kreeg. Maar dat het uiteindelijk aan zussen Sonja en Astrid Holleeder bleek voorbehouden om hun broer óók moreel de afgrond in te jagen, zal de crimineel zelf nooit hebben bevroed.

In interviews met De Telegraaf en NRC Handelsblad schilderen de zussen Holleeder hun broer af als een paranoïde, levensgevaarlijke, gewetenloze psychopaat. "Om aan te geven hoe krankzinnig hij geworden is: hij bracht het als een gunst dat ik zelf mocht kiezen wie van mijn twee kinderen hij als eerste zou laten doodschieten", geeft Sonja Holleeder in een van de kranten een voorbeeld van de bedreigingen door haar broer.

Evenals de twee zussen legde ook de weduwe van de in 2000 vermoorde crimineel Sam Klepper twee jaar geleden belastende verklaringen af. Juist met deze vrouw had Holleeder twaalf jaar terug nog een relatie. In De Telegraaf zegt zij over hem: "Terwijl ik dacht dat hij zich om mij bekommerde, bleek hij uiteindelijk alleen maar uit op de erfenis van Sam. Later ontdekte ik dat hij Sam nota bene zelf heeft laten vermoorden".

Zulke verklaringen brengen Holleeder juridisch nog weer verder in het nauw. Ze zijn daarnaast al weer een nieuwe bevestiging dat de haast als vanzelfsprekende angst voor represailles van hem tot aan de wortels is gedoofd.

Bovenal echter zal hij zich door het samenspel van naaste familie en recherche in alle gradaties bedrogen en verraden voelen. "Ik heb dubbelspel gespeeld", zegt zus Astrid in NRC Handelsblad. "Dat voelt niet goed, maar ik kan niet anders. Ik geef hem levenslang".

De harde verklaringen en verwijten van de drie vrouwen, die Holleeder soms koesterde, maar die hij aanhoudend ernstig wantrouwde, komen voor hem en de buitenwereld als volledige verrassing, bleek gisteren. Echter niet voor Justitie, die de afbraak van het instituut Holleeder volgens scenario ziet verlopen.

Eerste zitting gaat ook over verlengen voorarrest

Crimineel Willem Holleeder staat vandaag voor het eerst terecht voor zijn veronderstelde betrokkenheid bij de liquidaties van vastgoedhandelaar Kees Houtman, in 2005, en caféhouder Thomas van der Bijl, een jaar later.

De rechtbank in Amsterdam buigt zich bij deze pro forma-zitting onder meer over het verlengen van het voorarrest van Holleeder. Vermoedelijk brengt het Openbaar Ministerie ook belastende verklaringen op tafel die de Turkse drugscrimineel Hidr K. over hem aflegde. Dit geldt mogelijk ook voor de verklaringen die twee zussen en een ex van Holleeder bij de politie aflegden. De zussen staan onder bescherming van Justitie. Holleeder verblijft sinds eind vorige week uit voorzorg in de extra beveiligde gevangenis in Vught.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden