Zussen Holleeder verliezen slag om getuigenverhoor

Advocaten Sander Janssen (l) en Robert Malewicz bij de rechtbank voor de pro forma-zitting tegen Willem Holleeder. Beeld ANP

Willem Holleeders zussen Astrid en Sonja en zijn ex-vriendin Sandra den Hartog moeten ondanks hun verzet daartegen eerst in beslotenheid worden gehoord bij de rechter-commissaris. De drie getuigen in het moorddossier tegen Willem Holleeder hebben tot drie keer toe verzocht hun verhaal in het openbaar voor de rechtbank te mogen doen. 

De rechtbank Amsterdam maakte vanochtend een einde aan het al maanden durende gevecht tussen Holleeder en de drie vrouwen over het tijdstip en de plaats van de getuigenverhoren. De vrouwen, daarin gesteund door het Openbaar Ministerie, willen hun hele verhaal zo authentiek mogelijk aan de rechters vertellen. Door eerst te getuigen bij de rechter-commissaris zou veel van de spontaniteit verdwijnen, denken ze.

En de drie vrouwen hebben nog een ander belang. Zij vrezen voor hun leven, denken op de dodenlijst van broer Willem te staan, en willen zo snel mogelijk aan de inhoudelijke behandeling van de zaak beginnen.

Volgens Holleeder, verdachte van onder meer de moord op zijn ex-zwager Cor van Hout, hebben zijn zussen niets te vrezen. Er is geen dodenlijst, zo heeft hij meermalen gemeld. Dat is in zijn ogen ook logisch, want mochten zijn zussen wel iets overkomen dan kijkt iedereen, de rechters incluis, in zijn richting.

Touwtjes in handen

Holleeder denkt dat vooral zijn zus Astrid, die advocaat is, de touwtjes in handen wil houden. Door in het openbaar te getuigen zou Astrid de verklaringen van haar en de anderen op elkaar kunnen afstemmen. Willem Holleeder heeft een serie vragen klaarliggen die moeten leiden tot twijfels over de betrouwbaarheid van de getuigen.

De rechtbank heeft het verzoek van het OM en de vrouwen afgewezen omdat de verhoren bij de rechter-commissaris al voor de komende weken staan ingepland. De rechtbank vindt dat deze geplande dagen voor de getuigenverhoren moeten worden benut. De rechters hechten daarbij ook grote waarde aan de verklaringen bij de rechter-commissaris: “In het besloten verhoor kunnen vragen worden gesteld en beantwoord, waarna verdieping kan worden aangebracht tijdens de verhoren op de openbare zitting.”

“Deze werkwijze komt zowel de waarheidsvinding als de efficiëntie ten goede”, oordeelt de rechtbank. Na de zomer zullen de vrouwen ook in openbaarheid voor de rechtbank worden gehoord.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden