Zussen Holleeder verliezen slag om getuigenverhoor

Willem Holleeders zussen Astrid en Sonja en zijn ex-vriendin Sandra den Hartog moeten ondanks hun verzet daartegen eerst in beslotenheid worden gehoord bij de rechter-commissaris. De drie getuigen in het moorddossier tegen Willem Holleeder hebben tot drie keer toe verzocht hun verhaal in het openbaar voor de rechtbank te mogen doen.


De rechtbank Amsterdam heeft gisteren een einde gemaakt aan het al maanden durende gevecht tussen Willem en de drie vrouwen over het tijdstip en de plaats van de getuigenverhoren. De vrouwen, daarin gesteund door het Openbaar Ministerie, willen hun verhaal zo authentiek mogelijk aan de rechters vertellen. Door eerst te getuigen bij de rechter-commissaris zou veel van de spontaniteit zijn verdwenen. De vrouwen hebben nog een ander belang. Zij vrezen voor hun leven, denken op de dodenlijst van broer Willem te staan, en willen zo snel mogelijk aan de inhoudelijke behandeling van de zaak beginnen.


Volgens de verdachte, van onder meer de moord op zijn ex-zwager Cor van Hout, hebben zijn zussen niets te vrezen. Er is geen dodenlijst, zo heeft Holleeder meermalen gemeld. Dat is in zijn ogen ook logisch, want mocht zijn zussen wel iets overkomen dan kijkt iedereen, de rechters incluis, in zijn richting.


Holleeder verdenkt vooral zijn zus Astrid, die advocaat is, dat zij de touwtjes in handen wil houden. Door in het openbaar te getuigen zou Astrid de verklaringen van haar en de anderen op elkaar kunnen afstemmen. Willem Holleeder heeft een serie vragen klaarliggen over de betrouwbaarheid van de drie getuigen.


De rechtbank heeft het verzoek van het OM en de vrouwen afgewezen omdat de verhoren bij de rechter-commissaris al voor de komende weken gepland staan. De rechters hechten grote waarde aan de verklaringen bij de rechter-commissaris. "In het besloten verhoor kunnen vragen worden gesteld en beantwoord, waarna verdieping kan worden aangebracht tijdens de verhoren op de openbare zitting. Deze werkwijze komt zowel de waarheidsvinding als de efficiëntie ten goede", oordeelt de rechtbank.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden