Zus van Syrische president blijft op Europese zwarte lijst

Een oude familiefoto, met zittend de voormalige president Hafez Assad en zijn vrouw, de ouders van de huidige president Bashar Assad (staand, tweede van links). Bushra staat uiterst rechts. Beeld epa
Een oude familiefoto, met zittend de voormalige president Hafez Assad en zijn vrouw, de ouders van de huidige president Bashar Assad (staand, tweede van links). Bushra staat uiterst rechts.Beeld epa

De zus van de Syrische president Bashar al-Asad blijft op de Europese zwarte lijst staan. Het feit dat Bushra al-Assad directe familiebanden heeft met de Syrische leider is al voldoende om haar op de lijst te houden, aldus het Europees Hof van Justitie woensdag in een vonnis.

De vrouw had na de dood van haar man, Assef Shawkat, die een hoge positie had bij het Syrische regime, het Europees hof gevraagd de beperkingen tegen haar op te heffen. Zo mag zij niet vrij reizen naar de EU en zijn bezittingen en tegoeden bevroren. Bovendien haalde zij aan dat zij niet langer in Syrië woont en dat zij geen politieke rol speelt.

Het EU-hof verwierp deze argumenten en wees erop dat in Syrië de macht vaak via familiebanden wordt uitgeoefend. Het hof merkt op dat als de EU alleen de machthebbers op de zwarte lijst had gezet het aannemelijk was dat zij dit zouden omzeilen door familieleden in te zetten.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden