Zus Holleeder: Zij doodden Cor van Hout

Beeld ANP

Astrid Holleeder maakte de namen van de daders van de moord op haar zwager bekend. Volgens haar is de familie ‘verknipt’.

Op de tiende dag van het proces tegen Willem Holleeder heeft zijn zus Astrid de namen genoemd van de mannen die betrokken waren bij de moord op Cor van Hout in januari 2003. De namen zou ze hebben gehoord van haar broer Willem, die van de moord wordt verdacht . 

Dat de getuige nu met de namen op de proppen komt, heeft vooral te maken met een verbeterde bescherming door justitie tegen mensen die volgens haar ‘buiten’ lopen en een bedreiging vormen. Maandag gaf ze nog aan geen namen te willen noemen en ontkende ze te weten wie haar zwager Van Hout in de Amstelveense Dorpsstraat overhoop heeft geschoten. Nu kwam ze daar dus op terug. Volgens haar bestuurde de Amsterdamse crimineel Sjaak B. de motor waarop de schutter zat. Bij de uitvoering was verder Jesse R. betrokken, mogelijk als de schutter.

B. en R. zijn vorig jaar in hoger beroep veroordeeld in het liquidatieproces Passage voor hun rol bij andere liquidaties. Jesse R. kreeg voor meervoudige moord levenslang. Sjaak B. 5,5 jaar cel. Volgens Astrid Holleeder heeft zij de naam van Sjaak B. direct van haar broer gehoord. De naam van Jesse R. kwam via een andere persoon, maar werd ook door haar broer genoemd.

Astrid Holleeder is zich ervan bewust dat des te meer namen zij noemt, des te gevaarlijker het voor haar wordt. Dat de getuige nu met deze verklaringen naar buiten komt wijst er ook op dat op de achtergrond, niet zichtbaar voor de bezoekers van het proces in de bunker in Amsterdam Osdorp, nog onderzoek plaatsvindt. Het gaat om verhoren bij de rechter-commissaris.

Stroef

Het verhoor van Astrid door Sander Janssen, de advocaat van Holleeder, verliep vandaag heel stroef. De getuige Astrid voelde zich als een verdachte weggezet, ze verzette zich met een stortvloed aan verklaringen. Janssen wilde op basis van een groot aantal getapte gesprekken aantonen dat Holleeder niet het monster is zoals Astrid haar broer afschildert. Waar Cor van Hout geen oog had voor zijn eigen gehandicapte kind van zuster Sonja, had Willem dat wel. Maar tegenover elk voorbeeld dat de advocaat aanhaalde, stelde zij dat de familie toneel speelde. Volgens Astrid is het voor buitenstaanders, en daarmee doelde ze ook op advocaat Janssen, volstrekt onmogelijk om te begrijpen hoe verknipt de familie Holleeder was. Ze suggereerde dat de geestesgesteldheid van de familie maar eens onderzocht moest worden. “Er zit zeker een verkniptheid in onze familie”, aldus Astrid. Ook in haar zelf, gaf ze toe. 

Ondanks die verkniptheid, of wellicht zelfs dankzij, zo speculeerde ze, heeft ze medelijden met haar broer en houdt ze van hem. Voor Holleeders raadsman valt dat allemaal maar moeilijk te rijmen met de mededeling van Astrid dat zij maar beter haar broer had kunnen doodschieten. “Dat is iets heel anders”, vindt Astrid, “Ik vind dat ik het recht heb hem het leven te ontnemen. Net als mijn moeder, omdat ze een slecht product op de wereld heeft gezet.”

Grote aanloop

De aandacht van het publiek voor het proces blijft onverminderd groot. De eerste bezoekers stonden gisteren om vijf uur op de stoep van de rechtbank in Amsterdam Badhoevedorp. Zij konden pas om half negen naar binnen. Er stond toen inmiddels een lange rij geïnteresseerden. 

Zeker honderd bezoekers kregen te horen dat zij geen plek kregen binnen. De rechtbank gaat een zaal inrichten op de Amsterdamse Parnassusweg. Daar kan dan via een live-verbinding het proces worden gevolgd. Alleen al op basis van die mededeling toog een deel van de rij naar de Parnassusweg.

Lees ook:

Willem Holleeder (59), verdacht van vijf moorden waaronder die op zijn bloedgabber Cor van Hout (ook uit de Jordaan) en vastgoedhandelaar Willem Endstra, treft zelf nooit blaam.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden