Zus el-K. verhoord, terreuronderzoek geopend

Een Franse politieagent loopt langs een Thalys-trein. Beeld anp
Een Franse politieagent loopt langs een Thalys-trein.Beeld anp

De zus van Ayoub el-K., de verdachte van de (verijdelde) aanslag in de Thalys, heeft zich vandaag samen met haar man bij de Brusselse politie gemeld. Ze waren er vrijwillig heen gegaan. Het koppel is urenlang verhoord en mocht daarna naar huis. Wat ze hebben verklaard is onbekend.

redactie

Eerder meldde het federaal parket al dat maandagavond twee woningen in de Brusselse gemeente Molenbeek zijn doorzocht door de politie in het kader van het onderzoek naar de dader van de Thalys-aanslag.

De politie was met name op zoek naar de mogelijke verblijfplaats van el-K. in Brussel in de dagen en weken vooraf aan de aanslag vrijdagavond, aldus het parket in een persbericht.

Bij de huiszoekingen werd niemand opgepakt of meegenomen voor verhoor. Wel zijn er voorwerpen in beslag genomen, meldde het Openbaar Ministerie dat verder geen informatie verstrekte. Het zou niet gaan om vuurwapens.

De huiszoekingen vonden volgens Belgische media plaats in de woning van de zus van el-K. en in de woning van een vriend van haar. El-K. was recent in het huis van zijn zus geweest. Volgens Belgische media laat de zus van de verdachte zich Oum Badr noemen en zou ze streng-religieuze en fundamentalistische taal gebruiken.

De Belgische autoriteiten zijn intussen nog druk bezig met het onderzoek naar El-K. Hij stapte in Brussel op de trein van Amsterdam naar Parijs, werd door passagiers overmeesterd en zit in Frankrijk vast. Hij verklaarde reizigers te willen beroven. De wapens die hij bij zich had, zou hij naar eigen zeggen hebben gevonden in een Brussels park.

el-K. Beeld anp
el-K.Beeld anp

Strafrechtelijk onderzoek
El-K. wordt door de Franse justitie aan een strafrechtelijk onderzoek onderworpen. Hij wordt verdacht van pogingen tot moord met terroristische doeleinden. Hij zal zich ook wegens illegaal wapenbezit moeten verantwoorden. Dit heeft aanklager François Molins vandaag bekendgemaakt.

El-K. bezocht, kort voor hij in Brussel met een eerste klaskaart in de Thalys-trein stapte, een jihadistische site. De nu officieel van terrorisme verdachte man is vanmiddag in Parijs voor de rechter geleid.

Molins zei dat el-K. behalve een Oost-Duits automatisch geweer (en geen kalasjnikov, zoals eerder werd gesteld) ook een mes, een fles met benzine, een automatisch pistool en een heleboel munitie bij zich had. Justitie meent dat de verdachte een terroristische aanslag heeft voorbereid. Het onderzoek richt zich nu vooral op de herkomst van de wapens en de vraag waar de verdachte geld vandaan haalde.

El-K. heeft verklaringen afgelegd waarmee hij duidelijk wil maken geen terroristische maar criminele doeleinden te hebben gehad. Zo stelde hij enkel treinreizigers te willen beroven. De aanklager deed dat vandaag als "gefantaseer" af . El-K. spreekt volgens Molins ook tegen dat hij 4 juni vanuit Antakya in Turkije naar Europa is gevlogen. Antakya ligt vlakbij de Syrische grens.

El-K. was volgens Molins niet in het vizier bij de inlichtingendiensten als extremist toen hij in 2014 ongeveer een half jaar in Frankrijk verbleef. De Spaanse autoriteiten hadden wel gewaarschuwd dat el-K. daar moskeeën die geliefd zijn bij extremisten bezocht.

Aanklager François Molins. Beeld anp
Aanklager François Molins.Beeld anp
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden