Zus Astrid: Holleeder moet gestopt worden

'Topcrimineel' Willem Holleeder (archieffoto).Beeld ANP

Astrid Holleeder weet het zeker. Mocht haar broer Willem levenslang de gevangenis in moeten voor een ­serie moorden, dan zal hij zelfmoord plegen.

Het was gisteren een van haar laatste verklaringen voor het gerechtshof Amsterdam in het zogeheten Passageproces. Ze sprak de woorden zonder al te veel emotie uit. Op de momenten dat zij verhaalde over kinderen die door toedoen van haar broer hun vader verloren, brak ze echter. Had ze niet eerder naar de politie moeten stappen om haar broer te stuiten?

De getuigenis van Astrid Holleeder, in het dagelijks leven advocaat maar vooral ook steun en toeverlaat van haar 'bloeddorstige broer', was feitelijk een grote en vooral langdurige worsteling. Familie verraad je niet, zelfs niet als je broer je familie gijzelt en onder dwang de mond laat snoeren. De familieband was daarbij hecht, hoe gek dat ook mocht klinken, vond Astrid. Ze weet wat de prijs is die ze moet betalen voor de verklaringen tegen haar broer.

Nu hij vastzit op verdenking van onder meer de moorden op zijn zwager en mede-Heinekenontvoerder Cor van Hout, en vastgoedmagnaat Willem Endstra, komt zij straks in het proces tegenover haar broer te staan. "Ik kan nu al ­uittekenen wat hij gaat doen. Hij gaat me op alle fronten stukmaken en dat kan eigenlijk niet want ik ben alles al kwijt. Mijn moeder houdt me voor dat het nu gaat over wat hij gedaan heeft."

Cor van Hout
Over de reden voor haar getuigenis is Willems zuster glashelder. Zij en haar zus Sonja, die vandaag moet ­getuigen, willen nadrukkelijk dat hun broer wordt gestraft voor de moord op Sonja's man Cor van Hout. Waarom die op klaarlichte dag (in 2003) voor een Chinees restaurant in Amstelveen werd geliquideerd is hen volstrekt onduidelijk. Maar in de wereld van Holleeder is iedereen die niet voor hem is, tegen hem. "Hij is gewoon een openbare-ordeprobleem en moet gestopt worden."

Dat justitie maar geen stap dichter bij een succesvolle vervolging van Willem kon komen, zorgde ervoor dat Astrid gesprekken met hem ging opnemen. Gesprekken die ze uiteindelijk deelde met justitie. Als het zou uitkomen, zo wist ze, stond dat gelijk aan een doodvonnis. Daar hielp geen familieband tegen. "Ik heb de relatie met mijn broer benut om bewijzen te verzamelen."

Het contact met justitie was voor Astrid niet vanzelfsprekend. "Willem had altijd mensen bij de politie die wisten dat je met ze sprak. Mijn zus was daar bang voor. Ik niet, ik reageer door juist actiever te worden, maar het blijft een kamikaze-actie."

Eenrichtingsverkeer
De relatie tussen broer en zus was eenrichtingsverkeer. Zij stelde geen vragen, hij wilde van alles weten, of hij risco liep. Ze hoefde ook geen ­vragen te stellen. De relatie tussen Willem en Astrid was dusdanig dat zij alle antwoorden wel kon afleiden uit wat hij haar vroeg. Zij was de ­enige die hij vertrouwde. "Mijn broer heeft geen vrienden, alleen poten­tiële slachtoffers. Maakt niet uit maar het loopt altijd verkeerd af. Er is niemand die aan zijn contact iets positiefs heeft overgehouden."

Die laatste woorden hebben een dubbele betekenis. Ze zeggen veel over haar broer Willem. Tegelijkertijd vormen ze ook een waarschuwing aan al die criminelen die denken nog te kunnen profiteren van de macht van Holleeder. Nog niet zo lang geleden omringde Holleeder zich volgens haar met een groep jonge criminelen die wellicht voor haar broer konden afrekenen.

De getuigenis van Astrid Holleeder leverde gisteren een royale blik in de criminele keuken van Willem Holleeder, maar bevatte weinig nieuwe inzichten voor het nu al jaren lopende liquidatieproces. De zaak tegen Holleeder zelf krijgt vrijdag een vervolg voor de rechtbank Amsterdam.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden