MinaretEildert Mulder

Zullen we de ramadan dit jaar maar overslaan?

null Beeld trouw
Beeld trouw

Kan er geen lenige denker onder de sharia-geleerden opstaan die theologisch bewijst dat ramadan dit jaar een beurt mag overslaan? De vastenmaand die over twee weken begint dreigt moordend saai te worden. Met stichtelijke dank aan corona, gedoopt door Faisal Qasim, de vlijmscherpe discussieleider bij Al-Jazeera, als ‘het IS onder de virussen’. Er spelen dringender zaken, zoals overleven. Maar toch, waarom geen sabbatsjaar voor ­ramadan?

Wat een feest is van familie, vrienden en kennissen, zeker in Egypte, dreigt nu louter vreugdeloze ascese te worden. Prachtig voor brave hendriken, voor anderen een ramp. Normaal beginnen de oevers van de Nijl na zonsondergang, wanneer eten en drinken weer mag, wild te gisten. Eerst de maag vullen, daarna de straat op, misschien nog een keer extra eten in een restaurant, met de auto toeren, praten met buren en vrienden. De vleesconsumptie verdubbelt in ramadan. Telkens spreekt men daar weer braaf schande van, zonder dat er, godlof, iets verandert. Een goede ramadan is een feest van ascese en bruisende overdaad, vasten en ‘carnaval’. In arme wijken zorgen liefdadige rijkaards ervoor dat ook karig bedeelde landgenoten kunnen meegenieten. Ze organiseren groepsmaaltijden in de openlucht, ter ere van zichzelf en het Opperwezen.

Verminkte ramadansoaps

Niets van dat alles dit jaar. Het aantal besmettingen en doden ligt in Egypte vooralsnog laag. Een uitgaansverbod van zeven uur ’s avonds tot zes uur in de ochtend moet erger voorkomen. Niets geen ramadanfeesten na zonsondergang. De tv zou juist in deze vergrendelde vastenmaand een ijzersterk aanbod moeten hebben. Maar dat zal niet lukken, want corona verminkt ramadansoaps. Normaal slepen die soaps knorrende magen de dag door, nu zijn vaak de opnames nog niet voltooid. Mondkapjes ontsieren filmlocaties. Acteurs dreigen te staken. Een ramadan met een tekort aan soaps en zonder Israëlische protesten tegen antisemitische producties; het is wennen.

Wel biedt internet soelaas met een video van de Iraakse tiran Saddam Hoessein, opgehangen in 2006, die met profetisch inzicht iets over corona murmelt. Of niet, want de bewegingen van zijn lippen lijken niet altijd te kloppen. En als hij het toch over corona heeft dan over een oudere variant dan Covid-19. Maar indruk maakt de opname vast wel in een tijd waarin elke lariekoek discipelen vindt.

Jihadvirus

Indiase moslims wacht al helemaal een nare ramadan. Afgezien van corona-ellende blikken ze terug op een jaar waarin wetgeving tot stand kwam die hen kan beroven van hun nationaliteit. De schok van de pogrom in Delhi van februari, van hindoes tegen moslims, werkt nog na. Moslims krijgen de schuld van de pandemie. Het woord jihadvirus valt. Kwaaie pier is de Tablighi-jamaat, een islamitische opwekkingsbeweging die halverwege maart een massamanifestatie organiseerde in Delhi. Eerder schoot dezelfde club in Maleisië het virus te hulp, met een soortgelijke activiteit. Corona heeft India ook iets goeds gebracht: de Ganges is door het weren van pelgrims en het uitvallen van industrieën schoner dan ooit. Hindoe-priesters durven zelfs te zwemmen in het heilige rivierwater, dat weer zuurstof bevat.

De rotste ramadan ondergaan straks de Oeigoeren in het westen van China. Minstens een miljoen zitten opgesloten in hersenspoelkampen. Vasten is er niet bij. Goed eten evenmin. Ze moeten maar hopen dat de autoriteiten hen niet zullen vergasten op zwijnenvlees en dat corona hen spaart.

In de rubriek ‘In de schaduw van de minaret’ leest u bespiegelingen over de islamitische wereld van Eildert Mulder, arabist en oud-redacteur van Trouw.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden