Zuipketen: duistere drankholen of juist gezellig?

Maasdijkse jongeren in hun zuiphok 't Dijky. 'Ze hebben toch een plek nodig om samen te komen.' Beeld Arie Kievit
Maasdijkse jongeren in hun zuiphok 't Dijky. 'Ze hebben toch een plek nodig om samen te komen.'Beeld Arie Kievit

Aan de weg, gewoon tussen de huizen en kassen van Maasdijk, staat een soort tuinhuisje. Op de oprit staan minstens zes scooters en een paar verdwaalde fietsen. Aan de muren hangen boxen, lampjes en een flatscreen. Dit is hok 't Dijky, een van de vele zuipketen die het Westland rijk is.

Dat een zuipkeet tegenwoordig meer is dan een paar kratten bier in een schuur, wordt al snel duidelijk. Er is een bar, een mengpaneel en zelfs een toilet. Alles is professioneel verlicht en voor het toilet hangt een stoplicht dat laat zien of het toilet vrij is. Nick Iwab (16) laat het allemaal trots zien. "We 'kennen' allemaal wel wat. De een is handig met elektriciteit, de ander zit in de bouw. Als je niks ken betekenen voor het hok, ken je beter wegblijven."

Verkoop bier
De VVD wil hokken zoals 't Dijky het liefst per direct sluiten. Volgens VVD-Kamerlid Arno Rutte zorgen de keten (of 'hokken', zoals ze in het Westland heten) voor illegale alcoholverkoop, brandgevaar, geluids- en alcoholoverlast en vandalisme. Het is de eerste keer dat een grote landelijke politieke partij pleit voor een dergelijke afschaffing.

Sinds 1 januari 2013 is de controle op de Drank- en Horecawet een taak van de gemeenten. Deze wet bepaalt onder andere dat per 1 januari 2014 aan jongeren onder de 18 geen alcohol mag worden verstrekt.

De hokken zijn velen een doorn in het oog, want die staan vaak op privéterrein en daar geldt de alcoholleeftijd niet. Toch mag ook daar geen bier verkocht worden. Staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid, PvdA) gaf donderdag in de Tweede Kamer aan dat hij vindt dat gemeenten krachtig tegen de hokken moeten optreden. Te veel wordt nog oogluikend toegestaan.

Arno Rutte is het met hem eens: "Gemeenten zien veel meer dan ze toegeven, het is een kwestie van durven. De zuipketen zijn vaak al jaren onderdeel van een gemeente. Er is bestuurlijke moed voor nodig om er streng tegen op te treden."

'De Hokfather'
Bij 't Dijky merken ze vooralsnog maar weinig van de nieuwe wet. Bente Visser (16): "We zitten hier bijna elk weekend. Soms met twaalf man, maar soms met veel meer. Biertjes drinken ja. Of wijn. Meestal tot half 12, dan vindt Peter het mooi geweest." Peter (55, liever geen achternaam), ook wel 'de Hokfather' genoemd, is de eigenaar van het woonhuis en dus ook van het bijbehorende hok. Hij en zijn vrouw stellen hun tuin al jaren open voor de jongeren. "Zo gaat dat hier. Ze hebben toch een plek nodig om samen te komen? Wij hadden vroeger zelf ook een hok."

Peter heeft duidelijke regels opgesteld. Er mogen geen drugs worden gebruikt, geen vuur binnen en geen sterke drank. "Natuurlijk heb ik me wel eens zorgen gemaakt. Maar ja, hier heb ik er tenminste zicht op. Bovendien geef je die jongens zo een stukje verantwoordelijkheid mee."

Peter herinnert zich nog een incidentje met een fles sterke drank. "Toen heb ik even op moeten optreden: allemaal naar huis. Dat is daarna nooit meer voorgekomen." Bente en Nick lachen ondeugend.

Stap hekelt laks beleid gemeenten

Keten of hokken staan in de beeldvorming vooral gelijk aan drankmisbruik onder jongeren. Het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid (Stap) trok al meerdere keren aan de bel. Volgens Wim van Dalen, directeur van Stap, wordt het probleem in veel gemeenten gebagatelliseerd. De aandacht ligt volgens hem vooral bij leeftijdscontrole in supermarkten en horecagelegenheden. Onderzoek van Stap wees onlangs uit dat de toezichthouders nauwelijks boetes uitdelen en veel gemeenten nog geen uitgewerkt handhavingsplan hebben.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden