Zuipen op Mallorca? Ik ga liever op interrail

Ach, bestaat dat nog, interrailen? Gaat niet elke eindexamenkandidaat binge-drinken op Chersonissos? Nee hoor, zo'n 10.000 jongeren stappen jaarlijks met een rugzak op de trein naar Praag, Berlijn of Krakau.

Het fenomeen 'eindexamenreis' laat zich makkelijk samenvatten: alcohol, zon en, netjes uitgedrukt, seksueel vertier. Wie de punt achter de laatste zin van zijn laatste examen heeft gezet, stapt - het liefst dezelfde dag nog - in het vliegtuig om zich te belonen met minstens een week uitzinnig feesten. "In de VS hebben ze spring break, in Nederland hebben we de examenreis, het is traditie geworden", zegt Tommy Janmaat van X-Travel, een van de reisorganisaties die examenreizen aanbieden. Onafhankelijk van hun opleidingsniveau, de meeste jongeren die zo'n reis boeken willen allemaal hetzelfde, zegt hij. "Het enige verschil dat we merken is geografisch bepaald. Jongeren uit de Randstad - vooral de Amsterdammers - gaan naar Mallorca, Brabanders willen naar Albufeira, en mensen uit 't Gooi en Den Haag gaan en masse naar Chersonissos. Het doel is voor iedereen hetzelfde: een paar goeie feestjes pakken, het liefst van beroemde Nederlandse dj's. Even helemaal eruit, alle examenstress van je af feesten."

Heel leuk, maar na een week heb je het ook wel gehad, zegt Eskeline van den Kieboom (18). Ze is net terug van Chersonissos. "Je staat op rond een uur of één 's middags, je gaat een beetje zwemmen, wat eten, en dan begint het feesten alweer. En de volgende dag opnieuw." Maar Eskeline wilde ook 'écht op reis'. Daarom stapt ze over een paar weken met een vriendin in de trein van Utrecht naar Berlijn. "Drie weken interrailen: eerst een paar dagen Berlijn, dan door naar Praag, vervolgens naar Budapest. Daarna willen we een paar dagen Krakau doen, dan Zagreb, en dan waarschijnlijk naar Verona, langs Milaan, en ik eindig in Barcelona, want daar zitten mijn ouders tegen die tijd."

Met low budget maatschappijen vlieg je overal voor een prikkie heen, en met een paar honderd euro kun je in een resort onbeperkt eten en drinken - maar toch is het ouderwetse interrailen nog steeds populair. Het gevoel van vrijheid en avontuur dat in een trein stappen en 'we zien wel waar we uitkomen' met zich meebrengt, trok vorig jaar bijna 10.000 Nederlanders, blijkt uit cijfers van Eurailgroup.

Meer dan veertig jaar geleden werd de InterRailpas in het leven geroepen om Europese jongeren onder 21 de mogelijkheid te geven een zomer lang onbeperkt kennis te maken met andere Europese landen - een ander vervoersmiddel was voor hen immers niet te betalen. Inmiddels is de pas voor alle leeftijden, maar nog steeds bestaat de overgrote meerderheid van de gebruikers uit jongeren onder 26 jaar, vertelt de woordvoerder van Eurailgroup. In Nederland was dat vorig jaar zelfs bijna 90 procent.

"Ze zeggen dat de vakantie na je eindexamen de langste ooit is, dus die wil ik goed benutten", zegt Eskeline van den Kieboom. Juist nu, zegt ze veelbetekenend. "Ik moet na de zomer namelijk beginnen met mijn studie. Mijn lichting is de laatste die nog studiefinanciering krijgt. Als je een jaar later gaat studeren, moet je lenen. Eigenlijk had ik liever een tussenjaar genomen om te gaan reizen, maar dat kan niet." Met haar 'interrailzomer' wil ze daarom zoveel mogelijk van dat gemis goedmaken.

Ook Niels ten Brinke (17) heeft met twee vrienden grootse treinplannen uitgestippeld. De reis gaat in twee weken van Berlijn, Praag, Krakau en Wenen, naar Boedapest, Belgrado, Zagreb en Ljubljana. "Het is veel, maar ik denk dat we het wel redden. Deze reis is niet bedoeld om heel veel uit te gaan, hebben we afgesproken. We willen dingen zien, want die Oost-Europese landen kennen we nog helemaal niet. Ik wil ook echt Auschwitz bezoeken. Het is natuurlijk geen leuke plek, maar ik heb er tijdens de geschiedenislessen veel over geleerd. Ik vind dat je zo'n plaats wel gezien moet hebben."

Net als Ten Brinke hoopt Eline Rietdijk (18) in relatief korte tijd een groot deel van Europa te zien, voor ze gaat studeren. "Ik wil graag de paleizen van Praag en Wenen bekijken, maar ook langs Venetië. Mijn ouders gaan op vakantie altijd wandelen in de bergen, nu kan ik eens culturele dingen doen." Eline ziet de reis als een afsluiting van het oude, en een overgang naar haar 'nieuwe' leven. "Ik heb zes jaar lang hetzelfde leven geleid, alles speelde zich af rond mijn middelbare school. Na de zomer wordt alles anders. Een nieuwe studie, nieuwe mensen, op mezelf wonen."

De interrailreis is daarmee een eerste kennismaking met het onbekende, waarvan er na de zomer nog veel meer zal volgen voor de aankomende studenten. "Dit wordt de eerste keer dat ik zonder mijn ouders, zo lang, alleen op reis ga", zegt Eskeline van den Kieboom. "Wat ik vooral een beetje spannend vind: je moet alles zelf regelen. In Cherso praatte iedereen gewoon Nederlands en hoefde je nergens aan te denken. Interrailen lijkt me veel avontuurlijker. Je moet je zien te redden in een andere taal, je weet niet hoe het er daar uitziet. Als je moe bent, en eigenlijk liever even niks wil doen, moet je toch zorgen dat je in een hostel terechtkomt, de goeie trein pakt, en ook nog op je spullen let. We zijn straks helemaal op onszelf aangewezen. Ik denk dat je daar wel een beetje volwassener van wordt."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden