Zuinige Judobond snakt naar hoofdsponsor

Nationale titelstrijd zonder megascherm en luxe hapjes vanwege financiële problemen

Als de Judobond weer eens een grote internationale wedstrijd wil organiseren, moet er een hoofdsponsor worden gevonden. Gebeurt dat niet, dan is er niet genoeg geld om bijvoorbeeld een Grand Prix of Grand Slam te houden in Nederland. Dat zei bondsvoorzitter Jos Hell gisteren tijdens de NK judo.

De bond kampt met financiële problemen, waardoor de afgelopen twee jaar de begroting niet sluitend was. Het organiseren van een Grand Prix moest de bond dit jaar voorbij laten gaan. Om de boel te redden voerde bestuurslid René Bogaarts, verantwoordelijk voor de financiën en ledenadministratie, forse bezuinigingen door. "Kijk bijvoorbeeld naar deze NK", wijst hij naar beneden, waar op de tatami wordt gevochten om een plek in de finale. "Vrij sober allemaal. De zaal is niet aangekleed. Geen bloemstukken, niets." Ook het scherm waarop het publiek voorheen herhalingen van de wedstrijden zag, ontbreekt dit keer in de hal van topsportcentrum Rotterdam. "Zo'n scherm huren is duur", zegt voorzitter Hell. "Voor twee dagen kost het een paar duizend euro." Een VIP-ruimte voor genodigden is er nog wel, maar de hapjes zijn minder luxe. En de zaal wordt dit keer in één dag opgebouwd, zodat de vrijwilligers niet een nacht van tevoren moeten verblijven in een hotel.

Naast een wat eenvoudigere nationale titelstrijd, is ook de contributie omhoog gegaan. "Dat was al jaren niet gebeurd", vertelt Bogaarts. "Het resultaat is dat we dit jaar weer een sluitende begroting hebben."

De bond komt weer rond, maar het probleem van een ontbrekende hoofdsponsor is er nog steeds. Volgens Bogaarts komt dat vooral door de financiële crisis, waardoor sponsors niet overstag gaan.

Het helpt allemaal niet mee dat toernooien steeds vaker in verre oorden worden gehouden. "Je kunt niet besluiten om wedstrijden over te slaan omdat de vliegtickets te duur zijn", legt Hell uit. "Tijdens die toernooien krijg je punten die je ranking bepalen. Sta je te laag op de wereldranglijst, dan mag je niet naar de Olympische Spelen."

Naast vliegtickets en accommodaties, is er ook op andere terreinen meer geld nodig om met de wereldtop mee te kunnen. "Er wordt in steeds meer landen aan judo gedaan", zegt Koos Letterie, binnen de bond verantwoordelijk voor de topsporttak. "Om nog mee te komen met de rest moet je alles uit de kast halen. Tegenwoordig is daar bijvoorbeeld ook mentale coaching van psychologen voor nodig. Gelukkig steunt NOC-NSF de topjudoka's, dus dat zit de komende jaren nog wel goed."

Maar wie er over vier jaar op de Olympische Spelen in Rio voor medailles moeten zorgen, is nog niet duidelijk. Na het succes op de Spelen in Peking, met vijf medailles, vielen de twee bronzen plakken in Londen wat tegen. Toppers als Edith Bosch en Elisabeth Willeboordse, beiden boven de dertig, zullen over vier jaar waarschijnlijk gestopt zijn met hun sportcarrière. In sommige gevallen is er niet meteen een opvolger beschikbaar, omdat talentvolle judoka's die in dezelfde klasse zitten als de beste van het land, een gewichtsklasse lager of hoger gaan judoën. "We hebben wel talenten bij de junioren, maar het lukt vaak niet om naar de senioren door te stromen", zegt Letterie. "We zijn plannen aan het maken om dat te verbeteren. We willen het ook beter regelen voor de topjudoka's die we nu al hebben. Eén van de ideeën is om ze vaker met elkaar te laten trainen."

De bond wil ook investeren in de breedtesport, maar het moet allemaal low-budget. "Er zijn een hoop projecten om kinderen enthousiast te maken voor judo", zegt Bogaarts. "Maar we zijn heel erg afhankelijk van vrijwilligers bij de verenigingen. En ook die aantallen lopen terug, net als in andere sectoren."

Anton Geesink Award
Dit jaar wordt de Anton Geesink Award voor het eerst uitgereikt. Dat gebeurt op 3 november tijdens de viering van 100 jaar NOC-NSF op Papendal. Voorzitter van de Judobond Jos Hell wilde nog niet zeggen naar wie de prijs gaat, maar het is in ieder geval een buitenlander, verklapte hij gisteren op de NK judo. De Anton Geesink Award is door de bond in het leven geroepen toen de judolegende twee jaar geleden overleed. De prijs gaat naar een persoon, stad of organisatie die zich verdienstelijk heeft gemaakt voor de sport of een bijzondere prestatie heeft verricht. De prijs, een bronzen beeldje in de vorm van het hoofd van Geesink, wordt vanaf nu jaarlijks uitgereikt. Mits er een geschikte kandidaat wordt gevonden.

Tweede titel Schoeman
Judoka Henri Schoeman is gisteren tijdens de NK judo kampioen geworden in de klasse tot 81 kilo. De atleet uit Zutphen won van Mistral Janssen. Brons in deze categorie was voor Melvin Schol en Neal van de Kamer. Schoeman werd in het verleden ook al eens kampioen in een lichtere klasse, de -73.

Bij de vrouwen werd Linda Bolder kampioen in de klasse tot 70 kilo. Ze versloeg in de eindstrijd Caroline de Wit. In deze klasse ontbrak de favoriete Edith Bosch. Juul Franssen en Kitty Bravik verdedigden zaterdag met succes hun nationale titel. Franssen versloeg in de finale van de klasse tot 57 kilogram Sanne Verhagen met een yuko, Bravik won ook met een yuko van Miriam Polak in de finale van de klasse tot 52 kilo.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden